En vårdaffär med frågetecken

Att det handlas med oss gamla och sjuka är ingen nyhet. Lägstbjudande vårdbolag vinner. Jag har tidigare på denna sida ifrågasatt den moral som styr upphandlingen (UNT 4 februari).

Uppsala2015-03-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den affär jag nu tar upp är av något annorlunda karaktär. Det handlar om att ett vårdbolag köper ett annat. Enligt en artikel i UNT skall kommunen ta över Kosmo som inte skött sina åtaganden i enlighet med upphandlingsavtalet.

Jag och många med mig blev mycket förvånade när vi några dagar senare läste ett pressmeddelande, daterat 2 februari, om att Norlandia Care, ett stort multinationellt företag, har köpt upp Cosmo.

Denna affär har ägt rum mitt under pågående avtalsperiod. Sådant trodde jag inte var möjligt. Åtminstone måste det vara ovanligt och är ytterst märkligt.

Att säljaren, Kosmo, vill bli av med sina vårdboenden är inte svårt att förstå. Man har utsatts för hård kritik och har till och med blivit bötfällda. Att köparen, Norlandia Care, har intresse av att ta över dem är närmast obegripligt – med tanke på att kommunen skall ta över verksamheten den 2 november.

Att vi så kallade brukare än i denna dag inte har informerats om affären är kanske inte så underligt – vi är ju bara gamla och sjuka som det är fullt lagligt att behandla lite hur som helst.

Mer underligt är det att den personal som vårdar oss inte har fått vetskap om det inträffade på ett anständigt sätt. Såvitt jag vet är det kutym i affärsvärlden att man sammankallar personalen och berättar att en verksamhet från och med ett visst datum kommer att bedrivas av en ny ägare. Så har inte skett, vilket gör mig upprörd.

Det är en urusel personalpolitik att låta de anställda få veta en så viktig nyhet som ett ägarbyte skvaller­vägen eller genom en artikel i tidningen!

Till slut kan jag inte låta bli att undra när och hur de ansvariga i kommunen fick kännedom om affären och vad de tänker om den nu.

Läs mer om