Ett fyrverkeri är inte särskilt farligt

Slöseriet med och miljöpåverkan från ett fyrverkeri är försumbar i jämförelse med myckat annat, framhåller Peter Nordin.

Uppsala2012-01-11 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Före och efter nyårshelgerna blir det alltid många skriverier om fyrverkerier. Både i artiklar och insändare, samt många nyhetsinslag i radio och tv. Jag känner att jag vill kommentera en del av det som har sagts och skrivits.
Uppsala Fyrverkeri har sedan 1990 anlitats för att skjuta det traditionella adventsfyrverkeriet. Som en del i den goda affärsrelationen med Upsala Nya Tidning har dess läsare varje år erbjudits att köpa fyrverkerier till rabatterat pris. Uppsala Fyrverkeri har varit noga med att alltid erbjuda olika alternativ för att ge så många som möjligt glädje av erbjudandet. Fyrverkerier med tysta effekter och svävande lyktor är några av produkterna. Och det är ingenting som har kostat tidningens prenumeranter något.

Vad det gäller andra synpunkter som miljö och ekonomi måste man jämföra fyrverkerierna med andra företeelser i samhället.
Miljöpåverkan är ofta något som påpekas. I en artikel i UNT (31/12) säger Patrik Alstergren från Ica Maxi ”Fyrverkerier sprider ju kemikalier och andra tungmetaller...”.
I de fyrverkeripjäser som vi importerar och säljer finns endast två sorters tungmetaller. Den ena är koppar och den andra är vismut. Fyrverkeriet i Uppsala på första advent släpper ut 500 gram koppar. Biltrafiken i Stockholm genererar varje år 4,3 ton, vattenledningarna i samma stad släpper ut 6 ton koppar per år och koppartaken bidrar med 1 ton. Vismut har ersatt blyet i dagens fyrverkerier. Jämfört med andra tungmetaller har vismut låg giftighet. Vismut används även i skönhetskrämer och kosmetika. Ica Maxi kanske ska rensa i skönhetshyllan också?

Slöseri med pengar skriker andra för full halls. Det säljs fyrverkerier i Sverige för 250 miljoner kronor. Det blir 26 kronor per person. En familj på fyra personer spenderar alltså i genomsnitt en hundralapp på fyrverkerier. Samtidigt kan man läsa artiklar om att hushållen kastar mat för mellan 5 000 och 8 000 kronor om året. Det röks också cigaretter för 6,7 miljarder kronor på ett år. Och julhandeln slår alla rekord med 65 miljarder i omsättning.
Så nog finns det gott om pengar att spara till de fattiga och behövande om man vill.

Peter Nordin
pyrotekniker, Uppsala fyrverkeri

Läs mer om