Färdtjänsten blir sämre

Jag är en funktionshindrad sjuksköterska anställd vid Akademiska sjukhuset. För att jag ska kunna komma fram och tillbaka till mitt arbete måste jag åka med färdtjänst. Genom att jag har beviljats arbetsresor genom färdtjänsten så kan jag fortsätta arbeta trots att jag måste ha rullator för att ta mig fram. Jag arbetar inte i vården utan med rådgivning. Nu är jag orolig inför förändringar av färdtjänsten i Uppsala från den 12 januari.

Uppsala2015-01-08 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag kan jag som välja det bolag jag vill åka med och ringa deras växel för att beställa min resa. Jag har under ganska många år rest med Uppsala Taxi och lärt känna deras chaufförer och framför allt växeln. Det fungerar jättebra, jag kan ringa dygnet runt och beställa en taxi som i 98 procent av 100 hittar rätt och smidigt tar mig till den destination jag önskar resa till.

Från 12 januari så ska jag ringa till ett nummer hos Uppsala kommun som har öppet mellan 06.00 och 22.00. Jag kan inte heller välja det bolag som jag vill åka med, vilket förmodligen betyder en ny “inskolningsperiod” för taxi att lära sig var ingång 17 ligger på Akademiska sjukhuset.

Jag har ansökt om att få resa ensam till arbetet men ännu inte fått något svar. Om man på fritidsresor väljer att åka ensam så kostar det dubbelt så mycket som när man samåker. Jag hoppas att, om jag får beviljat att resa ensam på arbetsresorna, så betyder det inte att jag får betala dubbel taxa.

Mina arbetstider varierar, ibland börjar jag klockan 07.00 och normalt sett åker jag hemifrån 06.30. Betyder förändringen att jag vid samåkning kan tvingas åka till arbetet redan 06.00? Eller när jag slutar 22.00, ska jag behöva åka runt med andra resenärer och vara hemma runt 23.00? Att växeln stänger 22.00 oroar mig också.

Läs mer om