Felaktig upphandling av frukt och grönt

Varför vill inte Heby, Knivsta, Tierps, Uppsala och Östhammars kommun köpa livsmedel från lokala producenter och företag? Formella fel begås och lokala producenter missgynnas.

Lokala producenter missgynnas i kommunernas upphandling av livsmedel.

Lokala producenter missgynnas i kommunernas upphandling av livsmedel.

Foto: Scanpix/Lars Ottosson

Uppsala2010-08-25 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De fem kommunerna har avslutat en samordnad upphandling av livsmedel indelad i huvudgrossist, mejeri, kött, frukt och grönt. Lokala leverantörer och närproducenter har utestängts. Politikerna bjuder in lokala företag till träffar där de uppmuntrar oss att lämna anbud. Budskapet är att kommunerna vill köpa lokalodlade och närproducerade livsmedel. När anbudsunderlag för en upphandling skickas ut framgår att bara en leverantör per varuområde kommer att antas. Lägstapris är det enda kriteriet som används i utvärderingen

Lagen om offentlig upphandling (LOU) tillåter att den som upphandlar själv bestämmer på vilka grunder utvärderingen ska ske. Det tolfte kapitlets första paragraf säger. ”En upphandlade myndighet skall anta antingen 1) det anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga för den upphandlade myndigheten, eller 2) det anbud som innehåller det lägsta priset . Vid bedömning av vilket anbud som är det ekonomiskt mest fördelaktiga, skall myndigheten ta hänsyn till olika kriterier som är kopplade till föremål för kontraktet, såsom pris, leverans- eller genomförandetid, miljöegenskaper, driftskostnader, kostnadseffektivitet, kvalitet, estetiska, funktionella och tekniska egenskaper, service och tekniskt stöd. ”
Om kommunerna vill köpa från lokala leverantörer, varför väljer de då alternativet där bara lägsta pris gäller? Varför tas inte miljöegenskaper, kvalitet, estetiska och funktionella aspekter och servicekrav med i utvärderingen?
Att skicka våra skattepengar till andra landsändar är inte det mest ekonomiskt fördelaktiga för kommunerna i Uppsala län.

Enligt anbudsunderlaget har kommunerna bestämt att tillämpa belastningspriser vid jämförelse av inkomna anbudspriser, vilket betyder att om inte leverantören har ett komplett sortiment utan saknar vissa produkter eller bara offererar en eller några produkter, straffas han med det dyraste inkomna anbudspriset på de produkter som saknas, plus 20 procent.
Denna modell är frivillig att använda för en upphandlande myndighet. Det finns väl ingen normalbegåvad person som kan förklara hur det ska underlätta för en lokal leverantör att lägga anbud med denna modell.

En förutsättning för att bli kvalificerad som leverantör är att man kan försäkra att man inte har skatteskulder och även bevisa det med intyg från Kronofogden samt visa att man har ekonomiska förutsättningar genom att skicka in årsbokslut med mera. Detta gäller även underleverantörer. Man får även intyga att man följer samtliga krav och villkor som anges i anbudsunderlaget. Upphandlaren kontrollerar inte tillräckligt noga om leverantören har lämnat riktiga uppgifter.
Det framgår även att vissa produkter inte uppfyller de ställda kraven på märkning, kvalitet, storlek och den offererade produkten är inte den som upphandlaren har efterfrågat. När detta har påtalats har upphandlaren sagt att man ska be leverantören byta produkten mot den som man har efterfrågat.
Hur kommer det sig att kommunerna låter en leverantör ändra?

Vi påpekade även att i förfrågningsunderlaget för upphandling av färska grönsaker och frukt står att en antagen leverantör även måste leverera kolonialvaror och djupfryst. Men det är omöjligt att uppfylla det kravet när man inte har lämnat anbud på de produkterna. Något svar eller förklaring har vi inte fått.
Vi erbjöd kommunerna Sigillmärkt upplandsproducerad mjölk och Kravmärkt närproducerad mjölk, numera även klimatmärkt. Men vad väljer kommunerna? Mjölk från norra Värmland.

Kommunerna delade in upphandlingen i olika varuområden, så vi kunde i anbudet inte redovisa nyttan med samtransporter av mejeriprodukter och frukt och grönt. Vill kommunerna upphandla produkter från lokala företag och producenter, som de säger att de vill, varför utformar de upphandlingar som ingen lokal närproducent kan uppfylla villkoren i?
Jag förutsätter att kommunerna har anställt välutbildade och kompetenta upphandlare som sköter sina arbetsuppgifter. De kan väl inte ha missuppfattat kommunernas viljeinriktning att stödja det lokala företagandet? Det vanligaste argumentet när lokala företag missgynnas vid offentlig upphandling är: ”LOU säger si och så”. LOU ger utrymme för att släppa in små lokala företag - om bara viljan finns.
Jag har jobbat med offentliga upphandlingar och LOU i mer än 20 år och aldrig varit i närheten av en upphandling som utestänger och hindrar varje försök av oss lokala företagare att bli leverantörer. Jag vill inte få till svar att det blev fel och ni beklagar. Jag har påtalat felen och bristerna i denna upphandlig i månader. Kommunstyrelserna har kunnat rätta till, men viljan saknas.

Eric Winding
potatis- och grönsaksodlare, Upplands Trädgårdsprodukter, Månkarbo

Läs mer om