Den tredje torsdagen i november firas världsfilosofidagen, en dag som instiftades av Unesco 2005, för att understryka det bestående värdet av filosofi för utvecklingen av mänskligt tänkande. Vi står i dag inför stora samhällsutmaningar. Klimathot, globalisering, snabba vetenskapliga och teknologiska framsteg – och samtidigt mänsklig oro och minskande tolerans. I denna tid behövs hela det spektrum av förmågor som just filosofins omfattar: moraliskt ansvarstagande och etiska överväganden, kritiskt, analytiskt och kreativt tänkande, existentiella reflektioner kring livets och människans värde – och inte minst vidsynthet och tolerans.
Det är därför en samhällsangelägenhet att filosofi inte, som nu, endast är obligatoriskt på 2 av Sveriges 18 nationella gymnasieprogram. Filosofin bör i stället få vara en viktig del i skolans demokratiska medborgarfostran, från förskolan till och med gymnasiet. Filosofiska samtal med barn, som har sin viktiga utgångspunkt i barns filosofiska frågor, är en internationellt beprövad verksamhet, detta bland annat i Norge, där filosofi ingår i läroplanen redan från grundskolan.
Det är hög tid att man i Sverige visar insikt om filosofins betydelse. Filosofiämnet rustar våra blivande vuxna med de förmågor som formar ett gott och hållbart samhälle.