Kommentar till flera insändare 11/9 , 10/9 , 4/9 , 2/9
Men just i spåren ligger också fördelar. Det ger högre kapacitet därför att ledspårvagnar kan kopplas ihop. Då har två sådana moderna spårvagnar samma kapacitet som det krävs kanske tre ledbussar till.
Inte alla linjer i Uppsala har underlag och behov för detta, men efter en noggrann undersökning och inventering av hur staden planeras att växa, kommer det att finnas ett sådant trafikunderlag i de tunga stråken.
Den andra fördelen, och som vägtrafikvännerna gärna glömmer, är att spåren utanför de centrala delarna kan läggas som eget spår, skilt från biltrafiken, och obehindrat kan passera till exempel under/över trafikleder och inte fastna i köer och rödljus som varje typ av buss gör. En stor del av spårvägsnätet i Göteborg fungerar så.
Staden Bergen i Norge, inte så olik Uppsala befolkningsmässigt, har trots motstånd, nu en ny spårväg av denna sort (bybane) och som blivit succé. Hade tvärspårvägen i Stockholm blivit denna framgång i antal resande om det hade varit en busslinje som hade ringlat mellan leder, rödljus och industrigator? Nu är den ett synligt trafikstråk som drar till sig bostäder och företag.
När investeringen väl är gjord håller den länge.