Fler våldtäkter måste leda till fällande dom

Uppsala2014-03-09 06:01
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sexualbrott Monica ­Pernroth skriver om min inställning till skärpning av lagen vid sexualbrott. Detta efter artikeln om att justitieutskottet bett ­regeringen att tillsätta en kommitté för att granska varför så få våldtäkter ­­klaras upp.

Vi har sett exempel på hur kvinnor har blivit utsatta för grova våldtäkter och misshandel. De har utsatts för fruktansvärda övergrepp med dokumenterade skador i underlivet. Ändå blir kvinnorna inte trodda utan det ifrågasätts om de har betett sig uppseendeväckande, annorlunda, följt med någon de inte borde eller om klädseln har varit utmanande. Det sker gång på gång. Trots att det finns tydliga bevis räcker det ändå inte till fällande domar.

År 2012 anmäldes 6 320 våldtäktsbrott. Det är 17 våldtäkter varje dag! Lägg därtill 7 600 anmälningar om sexuellt ofredande. Av de över 6 000 anmälda våldtäktsbrotten var det få som gick till åtal. 171 ledde till fällande dom. Det är en siffra som har varit ­ungefär densamma de senaste 50 åren. Vid sådana siffror anser jag att något måste göras.

Det är givetvis viktigt att en ny lagstiftning är rätts­säker. Ingen oskyldig ska dömas. På det området är jag överens med Monica Pernroth.

Vi har sett flera friande våldtäktsdomar som har uppmärksammats den senaste tiden. Det väcker ilska, och många uppger att de har förlorat förtroendet för rättsväsendet. Vi socialdemokrater har lyssnat på de starka protesterna. Vi vill förändra det här, och därför har vi drivit fram beslutet att se över lagstiftningen

Översynen bör göras förutsättningslöst och omfatta olika alternativ. Man bör då se över frågan om så kallad samtyckeslagstiftning och göra en bred analys av erfarenheterna i de länder som har sådan lagstiftning, till exempel ­Kanada.

Jag vill ha en förändring, fler våldtäkter måste leda till fällande dom det är min bestämda uppfattning.

Agneta Gille (S)
riksdagsledamot

Läs mer om