Fördomar om veganer

Jag blir illa berörd av hur veganer och veganism ständigt behandlas i media, skriver Sarah Hentilä.

Foto: Juan Karita

Uppsala2014-10-19 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Mat ”Kan veganerna rädda världen?” börjar beskrivningen till veckans avsnitt av SVT:s Korrespondenterna. Ett program som handlar om allt annat än veganer och veganism.

Jag blir illa berörd av hur veganer och veganism ständigt behandlas i media. Med sådan okunskap och utan nyanser presenteras vi om och om igen.

Om det inte är i kocktävlingar på tv där deltagarna uppmanas skapa en soppa helt utan proteiner (som då i princip skulle innehålla bara vatten, men i stället avser en grönsakssoppa) så är det genom att man hävdar att ett program handlar om veganer men i stället handlar om quinoa och kanske framför allt om kött.

Vad jag kunde räkna till när jag såg programmet nämndes­ djuretik en gång i förbifarten medan kött (så långt jag orkade räkna) visades i 18 olika versioner. Och som vanligt låg allt fokus som berörde vegansk eller vegetarisk kost framför allt på hälsoaspekten.

Det här programmet skapade mycket upprörda känslor i veganforum på internet och många undrade varför fokus låg så hårt på quinoa. Många av oss veganer har aldrig ätit det.

Och oavsett hur bra proteinkälla quinoa är så var det i alla fall ingen som var aktiv i diskussionen efteråt som visste att man kunde göra yoghurt eller ens juice på det.

Public service går i praktiken djurindustrins ärenden och sprider dess propaganda helt ohämmat på bästa sändningstid. Och nu har vi inte ens behandlat hur reportern i slutet av programmet insinuerar att ökad köttkonsumtion skulle kunna rädda världen från svält, trots att forskningen och det sunda förnuftet säger det motsatta.

Läs mer om