Frihet, jämlikhet och broderskap också KD:s motto

I socialdemokratisk tappning har mottot "frihet, jämlikhet, broderskap" stelnat. Men med KD:s politik om arbete, skola och vård får mottot ett meninsgfullt innehåll.

Ett kristdemokratiskt samhälle värnar mer om frihet, jämlikhet och broderskap än ett socialdemokratiskt, menar Christina Carlsson.

Ett kristdemokratiskt samhälle värnar mer om frihet, jämlikhet och broderskap än ett socialdemokratiskt, menar Christina Carlsson.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2010-05-19 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

POLITIK. Frihet, jämlikhet och broderskap. Det är Socialdemokraternas slentrianmässiga slagord. Men synar man deras politiska beslut klingar orden tomma och innehållslösa. Besluten går ut på att begränsa människornas frihet och valfrihet till ett enda val. Det är som bilfabrikanten Henry Ford skämtsamt sade: Välj vilken färg du vill, bara du väljer svart.

Socialdemokratisk frihet är ingenting annat än brist på frihet. Föräldrarna får inte bestämma över sin egen barnomsorg eller föräldrapenning. Den ska tvångskvoteras. Även om statens beslut fråntar ett antal föräldrar möjligheten att vara med sina barn ibland. Den oskrivna lagen att chefen alltid har rätt, är det dags att ändra på.
Rut-bidraget har skapat 11 000 vita arbetstillfällen. Det har gjort det möjligt för medelinkomsttagare att få hjälp att lösa sitt familje­pussel. Det har dock inte nått ned till låginkomsttagare ännu. En bidragande orsak är att de oftare bor i hyresrätt och då minskar anledningen att ta hjälp med snöskottning och trädgårdsskötsel. Vinner S valet kommer låginkomsttagarna aldrig att få den möjligheten. Många av dem kommer inte ens att ha ett arbete. Som tur är ska komvux återuppstå i sin gamla skepnad. Behovet är ett bevis på att en generation har förlorats i den gamla skolkulturen sedan förra S-väldet.
Friskolor med profilering kommer knappast att få finnas om S vinner valet. För tänk om ett barn får lära sig något som inte grannens barn har fått chansen till! Men betänk att alla barn inte har samma naturliga läggning och de har inte samma intressen. Därför är det bara bra att inte alla skolor ser likadana ut. Då kan alla elever hitta sin nisch som gör det intressant att lära sig nya saker.

Vad är då jämlikhet? Jämlikhet är inte detsamma som likformighet. Jämlikhet är när min åsikt är lika viktig som din. Jämlikhet betyder bland annat att alla ska få förutsättningar att välja det som passar. Det hänger ihop med frihet. Allting kan inte likformas så att ingenting får sticka ut. Jämlikhet betyder att alla ska kunna välja städhjälp, oavsett plånbok, om de själva vill.

Vad är sedan broderskap? Finns det broderskap i en borgerlig regerings styre? Ja, är svaret på den frågan! Vi har infört vårdnadsbidrag och större valfrihet i barnomsorgen. Fler kan få möjlighet till ett eget beslut om hur man vill ordna för sin egen familj. Tyvärr inte alla ännu, men får vi fortsätta kommer vårdnadsbidraget att höjas till 6 000 kronor. Då kommer även ensamstående att ha större möjlighet till ett eget val. Broderskap är att se till allas behov. Broderskap är till exempel att se de sjukskrivnas möjligheter. Jag läste häromdagen om en person som har varit sjukskriven på heltid i tio år utan erbjudande om rehabilitering. Det är ett exempel på uteblivet broderskap. Alla människors lika värde är något vi måste värna om.

I stället för att ilskna till över ”arbetslinjen” i borgerlig politik ska vi arbeta för att hitta en uppgift åt varje människa. Det finns många föreningar som skulle behöva hjälp med sådant de inte klarar av med egna resurser. Vi måste intala all människor att de duger. Inte fortsätta att sjukskriva och sjukpensionera folk på löpande band. I så fall riskerar vi att hamna i samma situation som Grekland. Där har man pensionerat frisörer vid 40 års ålder med motiveringen att de arbetar med starka vätskor. Då är det bättre att ge dem en dräglig arbetsmiljö i stället. Det är broderskap

Christina Carlsson (KD)
Österby

Läs mer om