Staden Man kan läsa i UNT olika förslag hur Uppsala ska växa. Enligt en debattartikel undertecknat av Folkpartiet ska staden växa genom en förtätning av stadskärna, på bekostnad av parker och andra fria ytor.
Folkpartiet vill att staden ska växa inifrån och ut från det som i dag utgör stadskärnan. Därmed säkerställs att det blir stad och inte en förort som byggs.
I den världen ställer man sig frågan, hur ser barnens framtid ut? Höga hus och däremellan parkeringsytor. Var finns de fria ytorna för spontanlekar för barnen?
S å sin sida säger att om man missar landsbygdens tillväxtpotential och blundar för det ömsesidiga beroende som råder mellan en stad och dess omland kommer inte heller staden Uppsala att kunna nå sin fulla potential eller utvecklas på ett hållbart sätt.
Båda dessa debattartiklar kan vara hämtade hur de senaste tjugo årens översiktsplaner för Uppsala kommun. Men hur staden och kommunen ska växa, ligger helt i händerna på byggherrarna. Var kan man mest tjäna pengar? Naturligtvis blir det så nära city som möjligt, byggkostnaden är ungefär densamma, oavsett var du bygger, skillnaden är att ju närmare centrum du kommer kan en allt högre hyra (vinst) tas ut, det är inga hemligheter. Vi som bor på landsbygden är lämnade i sticket, med några få undantag. Man ser med förfäran 40-talister, som byggt sina hus men inte längre orkar sköta sitt hus och tomt, utan vill ha en hyresbostad men ändock stanna kvar på orten eftersom det är där man har sin vänner. Men sådana byggs inte i till exempel Vattholma, fast behovet är stort. I bästa fall räcker husförsäljningen till en lya i Nyby, där man fördriver tiden på en parkbänk eller med att man tar en promenad till Gränby centrum och tittar på folk. Tänk om dessa människor skulle fått stanna kvar på orten, där man har naturen runt hörnet och vad allt den kan ge. Jag ser med förfäran på de år jag har kvar i livet.
Bertil Gustafsson
Vattholma