Sexualbrott En majoritet av Sveriges jurister är tveksamma till en samtyckeslag bland annat för att de anser att den skulle kunna innebära en omvänd bevisbörda. Men i själva verket är det i dagens rättstillämpning som man tillämpar omvänd bevisbörda. Offret måste bevisa att förövaren inte hade ”rätt” att ha sex, helst genom att göra motstånd och få synliga skador.
I alla andra typer av rättsfall där man bevisat gärningen, till exempel en misshandel, måste det till tydlig stödbevisning om förövaren åberopar nödvärn som försvar. Det räcker inte med att hävda att ”ord står mot ord”, som så ofta i sexbrottsmål där man faktiskt hellre friar än fäller enbart på parternas utsagor.
Ett misshandelsoffer behöver däremot inte styrka att hen inte har ”nekat till misshandeln” på ett tillräckligt tydligt sätt. Den bevisordning som Agneta Gille förordar är alltså bara den som tillämpas på allt utom sexbrott.
Andra påståenden som florerar, inte bara i din insändare, är att det förekommer en mängd falska våldtäktsanmälningar, att åklagare och poliser undanhåller bevis som stödjer den anklagades sak etc.
Allt detta förutsätter lagbrott både av företrädare för rättsapparaten och målsägare. Om så är fallet, driv de fallen i domstol, bevisa brott och få fällande domar. Innan de fällande domarna måste man ju, som du så riktigt påpekar, betrakta de utpekade som oskyldiga till rättsövergrepp och falskanmälningar.
Rättsväsendet är förvisso inte ofelbart, men den bevisliga skillnaden mellan antalet anmälda våldtäkter, anmälningar som går till åtal och antalet fällande domar – och de tydliga regionala skillnaderna – pekar på en helt annat felhantering än den som du framhåller.
Lagen bör ovillkorligen skydda individens rätt till både egendom och kroppslig integritet. Där sviker alltför många representanter för vår rättsapparat genom att respektera en (manlig) förövares implicita rätt till sex högre än offrets rätt att själv bestämma om sin kropp.
Tyvärr tror jag därför inte att en samtyckeslag kommer att innebära en förändring så länge en majoritet jurister inte respekterar att den allmänna rättsuppfattningen numera är att samtycke är en ovillkorlig förutsättning för sexuellt umgänge.
Jalle Flodström
fd lärare (men även mycket annat) Uppsala