Jag har sökt 300 jobb

LÄSARNAS FORUM. I UNT den 7 juli kan man läsa att läkare under sin specialistutbildning försöker förhala utbildningen i rädsla för arbetslöshet efter examen. Detta må vara en ny företeelse för läkare men det är definitivt ingen ny företeelse bland Uppsalas studenter.

Uppsala2004-07-09 01:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
I dag är Uppsala fullt av studenter som skulle kunna ta ut sin examen i princip så snart de önskar men som på grund av en obefintlig arbetsmarknad väljer att läsa vidare så länge de har möjlighet. Teknologer, ekonomer och jurister tar examen och kommer ut på en arbetsmarknad där det krävs mer tur än skicklighet för att få ett kvalificerat arbete. En arbetsmarknad där det kan vara mellan 500 och 1 500 sökanden till en utlyst tjänst.
Själv tog jag examen i juridik september 2003. Jag har utöver detta studier i företagsekonomi, nationalekonomi och psykologi bakom mig plus en hel del föreningsengagemang, projektarbeten och kundnära arbetslivserfarenhet. Under tiden sedan september har jag sökt någonstans mellan 250 och 300 jobb varav ungefär 100 har varit sådana som jag ansett min utbildning passat något sånär för, övriga cirka 200 har varit mer eller mindre okvalificerade arbeten. Under den här tiden har jag varit på endast en intervju. Svaret jag har fått från tilltänkta arbetsgivare, den minoritet som brytt sig om att svara över huvudtaget, har varit antingen att jag saknar relevant erfarenhet eller att jag är överkvalificerad. Vad som återstår är arbeten där rotationen på personal ändå är stor, taxi, snabbmatsrestauranger, nattklubbsarbeten och inom vården.

Resursslöseri
Här kan vi verkligen prata om resursslöseri. I dag har man helt fel fokus i tillväxtpolitiken. Man vill öka utbudet av arbetskraft och tror att tillväxten då ska ta sig. Det är helt fel, precis på samma sätt som att det är helt fel att tillväxten tar sig om vi utbildar befolkningen mer. Det är inte arbetskraften som skapar tillväxten, oavsett utbildningsnivå, och det har aldrig varit så. Vad man gör är att spä på arbetslösheten och att skapa stora grupper av arbetslösa akademiker. Fokus måste i stället ligga på att skapa arbeten och då främst i den privata sektorn. Det är företagare som skapar tillväxt. När ska äntligen våra politiker inse denna så elementära sanning? Jag hoppas att det åtminstone blir under mitt potentiella arbetsliv.

Stefan Olausson, jur kand och arbetslös.
Läs mer om