Kaffefilter problem vid kompostering

Coop håller hög miljöprofil men ett av Coops kaffilter bryts inte ned i komposten, framhåller Lars-Erik Eriksson. Han får svar av Coop på insändarsidan.

Kaffefilter ska normalt brytas ned efter några månader i en kompost.

Kaffefilter ska normalt brytas ned efter några månader i en kompost.

Foto: Hans E Ericson/ARkiv

Uppsala2012-11-01 08:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Häromdagen, när det var vackert men lite kyligt höstväder, bestämde jag och min fru oss för att tömma den drygt ett år gamla varmkomposten på sitt mylliga, fina jordinnehåll. Döm om min förvåning som övergick i ilska när den fina kompostjorden också innehöll närmare ett års förbrukning av kaffefilter som inte påverkats nämnvärt av tiden i komposten. Kaffet var nedbrutet liksom allt annat matavfall, grönsaker och lite flis från nermalda buskar, men icke filtren.

Kaffefiltret - av storlek 102/2 och av märket Coop X-tra, så kallat blåvitt lågpris - låg i grönfärgad förpackning för att det skulle associera till en miljövänlig produkt. När jag tar fram förstoringsglaset (ja, ett sådant behövs för att läsa förpackningstexten) står det att filtret är gjort av oblekt pappersmassa men med tillsatt våtstyrkemedel Vad är det?
Jag ringde Coop:s kundtjänst i Stockholm som upplyste att våtstyrkemedlet är ett plastbaserat medel som skall stärka papperets hållbarhet. Det bryts inte ner i en varmkompost utan ska slängas som mjukplast bland brännbart. (Jag fick också ett långt och krångligt namn på plastmedlet som förstärker filtret.)

Nu är jag upprörd över Coop:s hemliga tilltag att spara pengar på ett för miljön fel sätt. Filtren köps in från ett lågprisland men för att hålla i de svenska kaffebryggarna preparerar man papperet.
Höj i stället priset så att jag kan köpa en miljövänlig produkt som Melittas filter. Coop:s kaffefilter bara skämmer ut kooperationen, som i andra delar gör att bra miljöarbete och värnar ekologiska produkter. Jag har varmkomposterat i snart 30 år, men aldrig sett kaffefilter med till synes evigt liv i tunnan när vi tömt den på sitt värdefulla innehåll. Skärpning Coop!Svara gärna alla andra som varmkomposterar.

Lars-Erik Eriksson
Uppsala

Coop svarar:
Undersöker produktionen
Det är roligt att Lars-Erik Eriksson komposterar, för det är ett bra sätt att bidra till en hållbar utveckling.
Jag beklagar Erikssons upplevelse av våra kaffefilter ”X-tra”. Det innehåller ett så kallat våtstyrkemedel för att papperet ska hålla ihop när det rinner hett vatten igenom och inte löses upp så att det kommer sump i kaffet. Möjligen kan medlet påverka nedbrytningen på ett sådant sätt att papperet inte finfördelas lika lätt och därmed tar något längre tid att bryta ned.

Normalt bör ett filterpapper med kaffe i brytas ner på några månader i en varmkompost. Vid kompostering är det viktigt att man inte har för vått eller för torrt i komposten och man måste lufta regelbundet för att nedbrytningen ska gå så optimalt som möjligt. Det är svårt att avgöra varför så inte har skett i Erikssons fall. För att vara absolut säkra på att inget misstag skett i produktionen av vårt kaffefilter kommer vi att undersöka saken.

Jag vill också tydliggöra att det inte är själva filtren, utan emballaget i plast som ska källsorteras som mjukplast. Beklagar om vår kundtjänst varit otydliga på den punkten.
Vi säljer även kaffefilter under vårt eget varumärke Coop. Dessa är miljömärkta med Svanen, vilket ställer än höga miljömässiga krav på produkten, bland annat på energiåtgång i pappersproduktionen.
Jag önskar Eriksson lycka till med fortsatt komposterande och hoppas att han har ett fortsatt förtroende för våra produkter.

Louise König
hållbarhetschef Coop

Läs mer om