Svensk julskinka är en favorit på julbordet hos många, och inför julhandeln hör vi nästan varje år varningar om att den riskerar att ta slut i förtid. Det är inte konstigt, konsumenterna vet att Sveriges lantbrukare producerar mat som lever upp till Sveriges högt ställda krav påv ursprung, god djuromsorg och hållbar utveckling.
Men trots att efterfrågan på svensk skinka ökar varje år arbetar grisbönderna hårt för att klara konkurrensen från billigt importerat kött. Hela året, inte bara under julen. För LRF är en av de stora frågorna hur vi ska kunna öka konkurrenskraften och ta vara på det svenska lantbrukets potential.
Sverige har väsentligt högre djuromsorg än andra länder och vi är det land i EU som använder minst antibiotika till djuren. Våra grisbönder är stolta över sin goda djuromsorg, men hög hälsostatus och god djuromsorg innebär en tuff konkurrenssituation gentemot importerade produkter med lägre produktionskostnader.
Att 18 av EU:s 28 medlemsländer dessutom bryter mot EU:s regler för grisuppfödning gör saken ännu värre. Grisarna saknar i många fall strö, och trots att det är förbjudet blir mer än 90 procent av grisarna i Danmark och Tyskland svanskuperade. Det här innebär att svenskt griskött konkurrerar med kött som producerats enligt olagliga metoder.
Sverige har stor potential när det gäller livsmedelsproduktion. Här finns tillgång till produktiv mark som inte brukas i dag, tillgång till rent vatten, en bristvara i andra delar av världen och här finns kunniga lantbrukare. Vi måste kunna hantera att livsmedelsproduktionen i övriga länder ökar och pressar priserna. Vi behöver tydliga åtgärder som förbättrar konkurrenskraften.
Det här kan inte våra politiker blunda för. Det handlar inte bara om möjligheten att kunna köpa bra kött i framtiden, det handlar också om att tusentals jobb försvinner om konkurrenskraften inte återställs. Några direkta åtgärder som nu krävs är:
Sveriges grisbönder måste få betalt på ena eller andra sättet för den merkostnad som uppstår vid strängare regler för till exempel utrymmen för grisar. Detta skulle kunna ske via EUs jordbrukspolitik.
En fungerande marknad kräver lika konkurrensvillkor. När så många av EU:s medlemsländer struntar i de krav som EU kommit överrens om måste våra politiker agera. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht behöver tala allvar med sina kollegor i Europa, annars sätts hela den demokratiska processen ur spel.
Från och med december i år kommer kött från gris, får, nöt och fjäderfä att märkas med ursprungsland i hela EU. LRF vill att ursprungsmärkningen utvidgas så att det inte bara framgår var djuret är uppväxt och slaktat utan även var djuret är fött.