Mindre spill med restlunch

Att minska mängden mat som slängs är en av de viktigare saker vi här i Sverige kan göra för att minska vår klimatpåverkan. Enorma mängder mat slängs varje dag.

Dagens lunch.

Dagens lunch.

Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Uppsala2015-09-06 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För privatpersoner kan makaronilådor och smartare handling spara en del, men jag skulle härmed vilja komma med en utmaning till alla restauranger i Uppsala: inför leftover-hour! Varför inte ha en timme efter vanlig lunch, till exempel mellan två och tre, där folk får betala 30–40 kronor för det som finns kvar av dagens lunch. I konceptet ingår att man får ta av det som finns kvar helt enkelt.

Restaurangen får förstås behålla en del personal en timme extra, men skulle kunna göra en insats dels för medborgare som lever med begränsad budget och dels för miljön i form av minskat matsvinn. De kanske också får något lägre kostnader för sophämtning.

Räkna på det! Kanske kan leftover-hour bli ett nytt sätt att bli av med över­bliven mat, bidra till klimatnytta och göra folk glada?

Läs mer om