Närproducerat kött är bättre

Klimatmålet och landets jordbruk gynnas båda av närproducerat kött anser skribenterna.

Uppsala2014-04-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu står det återigen i tidningen med så kallat vetenskapligt stöd, att de bönder (det finns faktiskt några bönder i Sverige) som sysslar med kor och får och producerar kött och mjölk kan äventyra klimatmålet, det vill säga den absolut nödvändiga minskningen av koldioxidutsläppen. Det rekommenderas att äta mer griskött. Grisar och höns har en annorlunda matsmältningsapparat och släpper ut mindre med gas, men hör dessvärre till de mest industrialiserade djurslagen med stora negativa följder för djurhållningen.

Nötkött kan vi tydligen importera från Brasilien, lammkött från Nya Zeeland och mjölk från Danmark. Hur medverkar dessa transporter till att nå klimat­målen? Ett gott råd: Om köttet är närproducerat, ät gärna biff och gynna ­landets jordbruk.

Läs mer om