HÄLSA. ”Snusning kan ge för tidig födelse” basunerade UNT ut i en artikel 4/9. Rubriken grundade sig på ett alldeles utmärkt reportage av Åke Spross, en intervju med doktor Anna-Karin Wikström. Men den handlade inte bara om snus och för tidig födelse. Där fanns också frågan om röktobak och missfall.
Det finns goda skäl att utvidga och fördjupa det resonemang som fördes i reportaget. Graviditet, förlossning och amning är kanske det största i en kvinnas liv mellan vaggan och graven. Ur biologisk synpunkt är det den yttersta testen på hormonorkestern, koagulationskaskaden och förråden av mikronutrienter. Och dessa ömtåliga processer skadas av nikotin, röktobak och alkohol.
Graviditet är ett ansträngande projekt. Ungefär varannan graviditet är oplanerad men kanske ändå önskad på ett djupt mänskligt plan. Och om en graviditet ska genomföras kräver den oftast omställningar på det sociala planet. Kort sagt, när graviditet väl föreligger är det inte läge att stressa den blivande mamman med alltför stränga krav på avhållsamhet från nikotin och alkohol. Livsstilen måste hyfsas innan kvinnan går in i den fertila fasen av sitt liv.
Det är under högstadiet och gymnasiet som skolhälsovården och sexualundervisningen måste göra ungdomarna medvetna om risken för missfall och andra komplikationer av nikotin och alkohol. Nikotinfrågan kompliceras i viss mån av att nikotin används i rökavvänjning. Snus är en uppskattad ersättning för röktobak och för många ett steg på vägen till frigörelse från beroendet av nikotin. Det rena nikotinet i snus tros vara mindre farligt för folkhälsan än rökburet nikotin. Riskminskningen uppskattas till mellan 90 och 99 procent. Men just graviditet är undantaget från denna tumregel.
Bo Norberg
redaktör för rondellen.net, Umeå