Nödvändigt minska matsvinnet

Till skolkök. Ätbar mat som kasseras i butiker borde kunna användas till skolmat, skriver Olle Hedstrand.

Till skolkök. Ätbar mat som kasseras i butiker borde kunna användas till skolmat, skriver Olle Hedstrand.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Uppsala2016-11-02 11:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns högljudda experter som vill att industriellt jordbruk och djuruppfödning skall förbli en tanklös verksamhet med mer av samma. Men ska det fort­sätta som vanligt väntar stora förändringar, ironiskt nog.

På insändarplats läser jag att ekologiskt ger hälften av gift- och konstgödseljordbruk. För ett år sedan när jag lyssnade hävdade man siffran 25 procent. Mat­svinnet inom EU uppgår också till hälften. I beräkningen tycker jag vi bör lägga in yta/matmängd för att föda ett kilo kött: Siffrorna är horribla. Sök själv på internet X kg grönt för att få fram 1 kg kött.

Att minska matsvinnet i alla faser från jord till bord är lika nödvändigt som att sluta döda de arter som gratis pollinerar och skapar fertila jordar. Konventionellt jordbruk innebär att förlita sig på människans tekniska lösningar som genom sin trubbighet skadar ekosystemtjänster. Cocktaileffekten, den sammanlagda effekten på människor och djur av de olika substanser som vi tillför mat och andra produkter, är ännu till största delen outforskad.

Alla åtgärder inom matproduktion och distribution som innefattar forcerad kemi, teknik och mekanik genererar affärsverksamhet. En fungerande natur är svår att kapitalisera på, därmed svår att bemanna med ­effektiva lobbyister. Både jag och mina meningsmotståndare rör oss med obscena mängder mat och energi till vardags. Vi behöver besinna oss och hitta ett energisnålare sätt att samexistera för att mätta fler och undvika konflikter.

Vad gäller skolans ekologiska måltider anser jag att vi bör bredda målsättningen att omfatta klimatsmarthet och den uppenbara lösningen är att laga mat på den mat som är omöjlig att sälja till privatkunder men fullt fungerande till storkök – korta datum, osnygga utseenden. Bröd som plockas av butikshyllan två dagar innan utgång i kampen om privatkunderna, skicka till offentliga måltidsproducenter.

Starta samarbetet med livsmedelskedjorna nu. Och kombinera detta med ekologiska varor. Lägg ett totalförbud på Roundup och dess giftkusiner. Samhällsvinsten kommer återspeglas i minskade cancerfall och ökat intag av insektsprotein – ej med flit men helt ofarligt.

Läs mer om