Ny giv för myggbekämpningen

Även utan öronmärkta pengar i statens budget kan myggbekämpningen fortsätta tack vare starkt stöd både i opinionen och i riksdagen, menar Lillemor Funered.

Uppsala2012-09-27 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I regeringens budget för 2013 fanns den korta texten ”massförekomst av mygg” återgiven exakt såsom i de två senaste årens budget, men det finns inga öronmärkta pengar avsatta för myggbekämpning, trots den massiva mediala bevakningen och befolkningens protester.
Nu svarar den drabbade befolkningen och sympatisörer med att starta en rikstäckande förening som ska göra folkets röst hörd. Till sitt första opinionsmöte samlades hundratals personer i den nybyggda idrottshallen i Österfärnebo i söndags.

Rätten till god livsmiljö gör att kampen går vidare. Kampen företräds på statsnivå av riksdagsledamoten Mikael Oscarsson (KD) och Anders W Johnsson (C) som båda närvarade på opinionsmötet. De bidrog till att klargöra frågans komplexitet.
I regeringshuset argumenteras det för att ansvaret ligger på kommunal nivå då den rör kommuninvånarnas hälsa och boendemiljö, vilket regleras i kommunallagstiftningen.

Ett statligt ansvar skulle kunna träda i kraft om ett förutsättningarna för boende i vissa områden påverkas så negativt och omfattande att bara ett statligt åtagande kan bidra till en lösning. Det blir då juridiskt sett en nationell fråga. Detta är något Anders W Johnsson arbetar vidare med.
Mikael Oscarsson framhöll att staten med all dokumentation och erfarenhet från ett tiotal år tillbaka, redan i dag har ett ansvar, särskilt då staten äger stora markarealer i det drabbade området.

På kort sikt, inför 2013 och närmast följande år, avser de berörda kommunerna och länsstyrelserna att samråda och komma överens om ansvarsfördelningen så att det tills vidare kommer att bli myggbekämpning i området. Närmare besked väntas i höst. Färnebofjärdens nationalpark berämjar utvecklandet av den fruktade Aedes sticticus-myggan. De internationellt erkända myggforskarna Jan Lundström och Martina Schäfer, visade genom sina föredrag att kunskap och metoder finns att utföra myggbekämpning med gott resultat utan negativ miljöpåverkan. Myggforskarna kommer även inför nästkommande säsong att vara behjälpliga med ansökningsförfarandet, var det besked som åhörarna fick i söndags.Ett beslut om en långsiktig lösning där stat och kommun tillsammans formulerar ansvarstagande, finansiering och genomförande av myggbekämpning med det godkända medlet VectoBac G, samt om inrättandet av ett kunskapscentrum, förlagt till Österfärnebo, förordades av Oscarsson.

Han föreslog att finansieringen ska ske genom ett ansvarstagande mellan stat, 50 procent, och kommun, 50 procent. Flera länder i Europa, såsom Tyskland, Frankrike, Italien, Kroatien och Serbien, har sedan årtionden utvecklade organisation och strategier för offentligt finansierad myggbekämpning.
Myggfrågan berör flera olika sakområden. Därför krävs ett gemensamt nationellt ansvar. De berörda sakområdena är miljö, finansiering, folkhälsa, näringsliv och djurskydd. Det är även en kommunal fråga (boendemiljön). En fast post i statens budget krävs således. Kostnaden för myggbekämpning kommer att växa i framtiden. En namninsamling pågår och utökas nu till Hedesunda och Avesta. En bred folklig opinion tillsammans med fortsatt informerande och uppvaktande av politiker i regeringskansliet kan ge resultat för en framtida långsiktig lösning.

Lillemor Funered
Österfärnebo

Läs mer om