SVAR på Annika Ekströms insändare 4/4.
En medarbetare beskriver läget på barnakuten som kaosartat, att verksamheten skulle ha kollapsat på grund av låg bemanning, sjukskrivningar och högt söktryck. Lägesbeskrivningen tål att nyanseras.
Att trycket ökar på barnakuten är ett återkommande fenomen, inte bara hos oss utan på svenska barnmedicinakuter generellt. Varje år under perioden januari–april, när många barn drabbas av magsjuka och andra infektioner, sker nästan en fördubbling av antalet sökande barnpatienter. Detta utgör en mycket stor utmaning för barnsjukvården eftersom det inte är möjligt att dimensionera bemanningen endast efter sådana toppar. Dessutom blir personalen själva sjuka, liksom deras barn.
Att vår fantastiska personal klarar vården på ett så professionellt sätt under denna period är beundransvärt. Jag kan garantera att alla akut sjuka får den vård de främst behöver även om väntetiderna kan vara betydligt längre under denna del av året.
För att underlätta för patienter och personal kan vi under kortare tid förstärka med extra personal, i undantagsfall med inhyrd personal vilket sker nu. Långsiktigt arbetar vi tillsammans med sjukvårdsrådgivningen och primärvården för att minska belastningen på barnakuten då minst var tredje patient egentligen inte är i behov av vård på Akademiska.
Det finns nog ingen verksamhetschef, facklig eller medarbetare som inte tycker att sjukvården skulle bli betydligt bättre om vi fick större resurser. Samtidigt åligger det oss att använda tilldelade medel effektivt.
Vi måste respektera att det är våra folkvalda som bestämmer vilka resurser som ska ställas till vårt förfogande. Om det skulle råda särskild resursbrist inom barnsjukvården i relation till andra delar av vården kan inte jag svara på, eftersom jag kan anses både sakna överblick och vara jävig. Men jag välkomnar en extern genomlysning av barnsjukvården på Akademiska.
Christophe Pedroletti
verksamhetschef Akademiska barnsjukhuset