Räknelektion för sjukhusets ekonomer

Uppsala2010-02-15 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.
AKADEMISKA. I UNT den 12 februari förklarar Börje Wennberg (S) att sjukhusmaten från Västerås inte blev så mycket billigare jämfört med om sjukhuset självt hade fortatt laga maten. Det blev som man trodde när beslutet fattades.
Jag tror inte alls att det gjorts något "räknefel", som antyds i artikeln. Jag tror att de som har gjort kalkylerna och de som skulle fatta beslutet inte har förstått varandra. De förstod inte hur den jämförande kalkylen skulle göras och tolkas. Det är ett mycket elementärt och primitivt misstag med konsekvenser för sjukhusets ekonomi. Och även för vilken mat man har råd att servera patienterna.

Man har säkert räknat med en "skälig andel" av overheadkostnader, avskrivningar och räntor i den kalkyl som belyser konsekvenserna av att laga själv, men glömt att göra samma sak när det gällde kalkylen för att köpa mat från Västerås. Det är självfallet inte säkert att det är samma belopp som ska läggas på för overhead, avskrivningar och räntor i de två alternativen. Men principen ska i båda fallen vara att en skälig del av gemensamma kostnader ska adderas.
Det är ytterst beklagligt och pinsamt att en kvalificerad sjukhusledning i samverkan med kvalificerade ekonomer kan göra en sådan tavla.

I alla organisationer som arbetar dels med så kallade särkostnader, dels med så kallade fördelade samkostnader finns dessa fällor. Jag är före detta koncerncontroller i dåvarande Pharmacia och har hanterat liknande situationer.
Till slut en gissning. När man har gjort ett fel av denna typ, brukar det utlösa en psykologisk mekanism som gör att man, när man ska rätta till felet, inte orkar gå hela vägen till de rätta siffrorna. Man rättar bara stegvis. Men jag tycker att det vore mödan värt för sjukhusledningen att göra den analys jag nämner. Den är säkert gjord på en några timmar.
Bengt Jacobowsky
Uppsala
Läs mer om