Bilbesiktning. I Sverige har periodisk kontrollbesiktning varit obligatorisk för alla registrerade motorfordon och släpvagnar i 48 år. Bilbesiktningen tillkom för att höja säkerheten för oss alla på såväl vägar som gator, för ett tryggare Sverige. En mycket hög professionell kompetens utvecklades. Samhället garanterade tillgänglighet till besiktningsstationer över hela landet och professionell besiktning till en låg kostnad.
Hösten 2009 bestämde sig regeringen för att även AB Svensk Bilprovning skulle konkurrensutsättas. Regeringens lösning var att dela upp Svensk Bilprovning i tre ungefär likvärdiga delar och sälja två av dessa.
Men intresset var svagt och utförsäljningen gick trögt. Förra året köpte ett internationellt bolag, Opus Group, den ena tredjedelen med stationer i Mälardalen och längs Norrlandskusten. Det var en affär som för att gå i lås innebar en utförsäljning till milt uttryckt reapris.
Senare avyttrades det andra klustret i sydvästsverige. Besiktningsstationer i städer har visat sig vara intressantare som köpobjekt. I dag finns tre aktörer som kontrollerar cirka 90 procent av marknaden, vilket kan liknas vid oligopol.
Vart leder då denna utveckling? Priserna är på väg uppåt. Priserna måste ju öka för att garantera tillräcklig vinst. Runt Stockholm varierar priserna långt ovanför de annars 320 kronor en besiktning kostar.
Viktiga frågor att ställa är: Vem kontrollerar personalens kompetens och hur går kontrollbesiktningen till? Är besiktningarna likvärdiga i landets olika delar? Finns där tillräckligt kompetent personal? Ska stationerna konkurrera om lägsta pris? Vad händer om ägaren till stationer sätter verksamheten i konkurs?
Men ytterst måste vi ställa frågan om säkerheten kan konkurrensutsättas.
Claes Olsson
Uppsala