1. På kommunens hemsida läggs alla större skogsvårdsåtgärder ut som är planerade för året i de kommunala skogarna. Kommunen och externa entreprenörer gör hundratals större och mindre insatser och endast de större läggs ut på hemsidan.
2. Naturreservatet Stadsskogen består av 36 skötselområden som kräver olika skötsel vid olika tidpunkter beroende på ålder, trädsammansättning med mera. Därför kan flera arbeten pågå samtidigt i skogen under vissa år, och andra år helt utebli.
3. Skogsskötselinsatser förläggs i huvudsak till höst och vinter. Det aktuella kärret i stadsskogen rensades från tidigare fällda träd just med hänsyn till grodornas livsmiljö.
4. Södra Norbystigen ligger i skötselområde 1 (skötselplan för naturreservatet Stadsskogen), där ska de gamla tallarna ges möjlighet att fortsätta utveckla sina kronor och därför tas växtlighet bort som inkräktar på trädens utveckling.
5. I hassellunden höggs ett antal tallar bort för att få en ”ljus lövskog av öppen karaktär” (område 32, skötselplan-Stadsskogen). Hasseln beskars samtidigt i föryngringssyfte. Effekten av denna åtgärd kan ses efter några år.
6. Kommunen har ingen medveten strategi att sprida röta bland träden. Kommunens skötselåtgärder utförs för att upprätthålla syftet med naturreservatet och är inriktade på att gynna de naturvärden som är prioriterade i området. I detta fall för att möjliggöra bättre kronutveckling och skapa grova, livskraftiga, gamla träd.
7. Planerade återstående åtgärder för stadsskogen under år 2014 är slyröjning runt vattentornet och längs med vissa stigar.
8. Skogsskötselåtgärder i naturreservatet aktualiseras med skötselplanen som stöd. Alla beslut om åtgärder planeras på plats med ansvarig arbetsledare.
Här hittar du skötselplanen för Stadsskogen: http://www.uppsala.se/sv/Kulturfritid/Idrott--friluftsliv/Friluftsomraden/Naturreservatet-Stadsskogen/