Ska jag rösta i EU-valet?

Att människor känner så innebär en risk för ­demokratin och det inflytande som ­vanliga människor har i samhället, menar skribenten.

Foto:

Uppsala2014-05-05 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Demokratins grunder är de allmänna valen. Jag arbetar nu för att få ett ökat inflytande i EU, bland annat genom att knacka dörr och påminna om EU-valet 25 maj. Valdeltagandet till Europeiska parlamentet är lågt och vad värre är: även valdeltagandet i de nationella valen har sjunkit på senare år.

När jag knackar dörr får jag ibland svaret: ”Det där (valet) intresserar mej inte. Jag tänker inte rösta.” Att människor känner så innebär en risk för ­demokratin och det inflytande som ­vanliga människor har i samhället.

Många människor i världen har ingen möjlighet att rösta, andra måste rösta, ­vilket är lika illa. I Sverige har vi sedan 100 år tillbaka lyckats få en situation där alla vuxna människor har rätt att rösta på det parti de ­anser mest företräder de åsikter de har. Därigenom förändras samhället i den riktning som majoriteten anser är viktig.

Det är som sagt ingen självklarhet och vad värre är: vad händer när andras åsikter blir det som styr samhället i stället för det som du själv anser ska råda.

Naturligtvis kommer inte varje fråga att gå i den riktning som varje individ har. Men att finna det parti som mest företräder de egna åsikterna är en mänsklig rättighet som man ska utnyttja.

Läs mer om