Skolan – den allra viktigaste arenan

Skola Skolan - denna viktiga arena där vi alla är med och där vi formar våra liv, har alltför länge fått stå tillbaka. Nu senast för dyra prestigesatsningar på arenabyggen, tillägnat vissa grupper, i stället för att i första hand bygga vidare på befintliga och ännu inte fullt utnyttjade anläggningar. Som exempel på alternativa utvecklingsmöjligheter kan nämnas miljön runt Fyrishov och Studenternas.

Uppsala2014-01-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att leka riskkapitalist med skatteintäkter borde vara ett tabu för varje ansvarskännande politiker. Tyvärr är det knappast så, med tanke på miljonrullningen i Uppsala Konsert & Kongress, denna centralt belägna fastighet som i motsats till alla andra centrala fastigheter i Uppsala sjunker kraftigt i marknadsvärde (!) och därtill slukar många skattemiljoner varje år. Lägg därtill planerade arenasatsningar i megaformat i stadens utkanter med synnerligen osäkra ekonomiska utsikter. Vi har kunnat följa turerna kring Tele2 Arena i Stockholm men också kring andra dyra arenaprojekt runt om i landet.

Det som däremot utmärker Uppsala är de två universiteten, varav det ena med världsranking strax under topp 100. Men lika stolta som vi kan känna oss när det gäller våra universitet, lika oroade borde vi vara över situationen för grund- och gymnasieskolan. Skolan och utbildningen är allas vår gemensamma angelägenhet, och idag verkar det råda enighet, i alla fall verbalt, om att detta bör vara ett högprioriterat område. Men samtidigt har vi under mycket lång tid försummat den kommunala skolan, den som ska förbereda och stimulera eleverna att vilja söka mer kunskap.

Uppsala skulle med rätt satsningar kunna profilera sig som spjutspetskommun för utbildning på alla nivåer. Genom bygga en bättre grund för universitetsstudier, ska vi ge goda förutsättningar för utveckling av gedigna och vetenskapligt baserade kunskaper och sociala färdigheter för barn och unga. Lärarens oerhörda betydelse visas ju bland annat mycket tydligt i John Hatties metastudier. Befria därför lärarna från den massiva dokumentationsbördan och ge dem tid och förtroende att koncentrera sig på det de är proffs på – att på forskningsbaserad grund leda lärande och utveckling är grunden för en positiv utveckling i skolan. Det behöver också finnas resurser för att säkerställa att barn och unga som är i behov av extra stöd får det. Dessutom behövs resurser för personal som kan sköta elevvård och dokumentation. Det behövs ökade resurser till skolan - en investering för att Uppsala, liksom till exempel Lund, ska bli en skolstad på alla plan och för att Sverige åter ska bli en kunskapsnation i världsklass.

Läs mer om