STADSMILJÖ. Trodde du att du skulle få stå där på höjden och dominera och bilda siluett med Domkyrkan i all evighet? Nej, nu kommer jag — Förvaltningshuset. Allt som Slottet skryter med — 500 år, kungar och drottningar som har regerat, är historia. Hos mig administrerar man åt universitetet, det är något det. Därför ska Slottet inte klaga på förstörd utsikt och påstå att jag kunde vara någon annanstans.
Jag ska stå så nära Slottet jag kan, så att alla turister som tar sig upp på borggården ska titta på mig och inte Slottet och Botaniska. Gamla slott behöver man inte ta hänsyn till. De är otidsenliga och ofräscha. Jag är en modern märkesbyggnad, ett utropstecken för Uppsala universitet, en byggnad som låter tala om sig utanför Uppsalas gränser. Det har Lennart Ilke, universitetets byggnadschef sagt. Jag blir en kändis. Det blir han också.
Man kan få herostratisk ryktbarhet inte bara genom att bränna ned byggnader utan också genom att bygga upp på fel sätt. För egentligen får jag inte byggas högre än en och en halv våning högre än byggnadsminnet, före detta landshövdingens stall, numera Pelle Svanslös hus, som står bredvid och inte är högre än slottets fundament. Jag blir åtta våningar hög, men vem bryr sig om kommunens kulturkontors bestämmelser angående Blåsenhus att ”ny byggnation bör ske i mindre enheter som berikar miljön och inte tillåtas dominera över den intilliggande slotts- och trädgårdsmiljön”. Det är inget som byggnadschefen Ilke håller med om. ”Vi vill inte ha ett hus som gömmer sig i buskarna”, säger han.
Han lät plantera växter på taket på Pedagogikum för att byggnaden skulle smälta in i grönskan vid Botan ...
Men nu behöver han inte fjäska. De får ju som de vill med byggnadsnämndens goda minne.
Botan är den äldsta botaniska trädgården i Sverige, kanske ett världsarv. Det är Gustav III gåva till universitetet. Det är Rudbecks, Linnés och Thunbergs trädgård. Men det är totalt mossigt eller kommer att bli mossigt när jag med mina åtta våningar skuggar stora delar av trädgården. Då kan vi ha parkering där, det kommer att behövas.
”Vi ska visa respekt för landskapet och den klassiska miljön”, sade man redan då Pedagogikum byggdes och det gick ju hem, så det säger man nu också.
Respekt visar man genom att bygga så stort som möjligt. Man ska visa makt. Och för att jag ska bli högre än Slottet kan man sätta Akademiska hus flagga på toppen. Den flaggan har man ju överallt, med nya logon som är ”en visuell verktygslåda med olika delar som ska hjälpas åt att bidra till en större tydlighet”. Visst kan Akademiska hus skriva tjusigt. Man förstår att universitetet blir imponerad av sin samarbetspartner.
Det finns tomma hus som kunde användas till administration, men ”second hand” är inte fint nog. Tänk i stället att ett nytt, stiligt förvaltningshus kan göra universitetet känt utomlands. Dyrt blir det, men det är inget problem, det får man som vanligt in på over-head-kostnader på forskningsanslag till doktorander. Nya svindyra byggnader lönar sig, det kommer att locka företagare och turister. Så kom och se Förvaltningshuset! Guidade turer mellan skrivborden utlovas! En turistmagnet!
Inger Sjöberg
Uppsala