Sodexo gasar inte patienternas mat

Replik till Håkan Lantz 23/3 ”Den kalla sjukhusmaten är omöjlig”

Foto: Fotograf saknas!

Uppsala2014-03-28 05:56
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sjukhusmat Håkan Lantz, kostkonsult emeritus C-landstinget och nationellt Uppsala, framför en rad åsikter kring patientmål­tider. I sitt debattinlägg påstår han: ”Kylmat enligt i princip Sodexometoden med gasning och kemikalietillsatser. Nu uppsagd av AB-landstinget.” Detta är fel. ­Sodexo varken gasar eller tillsätter kemikalietillsatser till patientmåltiderna.

Vi lagar och levererar mat till patienter enligt två metoder:

l Cook and chill – maten lagas i vårt kök i Märsta för att sedan snabbt kylas ner till ett par plusgrader. Att förlaga hela eller vissa delar av en maträtt är en vedertagen metod som används av både finkrogar och storkök.

l So Fresh – vissa råvaror som till exempel grönsaker och fisk läggs råa i en enportionsförpackning och tillagas i avdelningsköket när patienten vill äta. Viss del av maten, som till exempel potatis, ris och pasta, lagas enligt cook and chill-metoden eftersom råvarorna har olika lång tillagningstid.

Några av fördelarna med den kylda maten är att patienten själv kan välja när och vad den vill äta.

I debattinlägget finns också risk att läsarna får intrycket av att Stockholms läns landsting sagt upp avtalet med Sodexo och en viss metod. Det stämmer inte. Vi fortsätter att laga mat tills kontraktstiden löper ut om ungefär ett år. Därefter vill landstinget gå ifrån centralt upphandlade patientmål­tider till att låta varje enskilt sjukhus ta ansvar för måltidsförsörjningen.

Jonas Parkvall

distriktchef och ansvarig för patientmåltider inom Sodexo

Läs mer om