Stäng gränsen för uselt fläsk

Försäljningen av danskt fläskkött i Sverige har minskat med 25 procent sedan 2007. Däremot har importen från Tyskland och Polen skjutit i höjden.

Välj svenskt. Ersätt inte danskt fläskkött med tyskt. Välj svenskt tycker insändarskribenten.

Välj svenskt. Ersätt inte danskt fläskkött med tyskt. Välj svenskt tycker insändarskribenten.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-01-04 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Tyskland används fyra gånger så mycket antibiotika i grisuppfödningen som i Danmark. I Danmark används tre gånger så mycket som i Sverige.

Det importfläsk som den ”medvetne” svensken valt bort på grund av medialarm, det danska, har ersatts med mest tyskt som alltså pumpas med 12 gånger så mycket antibiotika som svenska grisar. Plånbokslogiken har återigen talat sitt tydliga språk. Folkhälso- och djurskyddsaspekter hamnar långt ner på listan. Ska vi fortsätta detta ohållbara frihandelssystem, där vi ålägger våra svenska producenter fördyrande åtgärder och straffbeskattar dem till döds, för att sedan slänga ut dem på världsmarknaden? Mitt svar är nej! Stäng gränserna för undermåliga ohållbara produkter. Av folkhälsoskäl, djurskyddsskäl, miljöskäl och självförsörjningsskäl.

Läs mer om