Tårfyllt faväl av coachen

Häromveckan var det ett tårdrypande farväl i Rosendalshallen i Uppsala med min dotters basketlag. Basketstjärnorna Erika Valek och Ellen Geraghty lämnar landet för att kanske inte återvända. Orsaken är att de i skrivande stund inte beviljats arbetstillstånd i Sverige. Det är en stor förlust för våra döttrar och Sallén Basket, men också en obegriplig konsekvens av svensk migrationslagstiftning.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2013-12-29 06:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min dotter och hennes lagkamrater i ett av Uppsalas stadslag för flickor födda 2001 har haft Erika Valek och hennes kollega Ellen Geraghty från Sallén Basket som coacher under hösten.

Våra tjejer är inte ligans bästa lag, och det kan vara tungt för en tolvåring att förlora flera gånger på raken. Ändå älskar dottern både basketträning och matcher.

”Det är så sjukt kul att träna för Erika och Ellen! De är alltid så glada och peppar en så man överträffar sig själv. Och man vill alltid göra sitt allra bästa för att göra dem ännu gladare”, sa hon glädjestrålande efter en träning.

Det talas mycket om att det är viktigt för ungdomar att ha positiva förebilder. Inte minst för unga tjejer inom idrott.

Erika och Ellen har, förutom sin status som duktiga idrottskvinnor, en fantastisk ledarskapsförmåga och erfarenheter, både idrottsligt och socialt, som är oerhört viktiga. Inte minst i det mycket framgångsrika konceptet Schysst Framtid där de åker runt i skolorna och pratar med ungdomar.

Det talas om hur viktigt det är för våra barn att lära sig språk när världen blir mer globaliserad. Att se hur min dotter och hennes lagkamrater mer och mer obehindrat talar engelska med sina tränare är en fröjd.

De allra flesta av de människor som av olika anledningar kommer till Sverige tillför något gott till vårt samhälle på kort eller lång sikt, men jag kan absolut förstå att det finns lagar som reglerar invandringen. Att Erika och Ellen direkt tillför stora värden och dessutom har arbete och bostad och inte ligger skattebetalarna till last, gör att Migrationsverkets beslut känns mycket svårt att förstå.

All denna erfarenhet och kompetens, som inga inhemska spelare kan konkurrera med, ska nu berövas våra ungdomar på grund av ett svårbegripligt paragrafrytteri utan hänsyn tagen till samhällsnyttan i stort.

Man kan ju även ifrågasätta varför detta regelverk sällan praktiserats på manliga idrottsstjärnor, vars arbetstillstånd alltid beviljas med kort handläggningstid vad jag vet.

Detta ärendes hantering gör att jag skäms över svensk migrationspolitik.

Läs mer om