Tysta inte kritiken

Akademiska sjukhuset

Civilkurage. Arbetet i vården innebär många svåra beslut och kräver stort civilkurage. Därför borde ledningen för Akademiska­ sjukhuset välkomna öppen kritik från med­arbetarna.

Civilkurage. Arbetet i vården innebär många svåra beslut och kräver stort civilkurage. Därför borde ledningen för Akademiska­ sjukhuset välkomna öppen kritik från med­arbetarna.

Foto: Michaela Hasanovic

Uppsala2014-09-09 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När de två barnmorskorna, Märta Cullhed Engblom och Elin Ternström, utnyttjade sin yttrandefrihet genom att i en debattartikel i UNT den 2/9 ge sin bild av hur sommaren på förlossningsavdelningen hade utfallit lät reaktionerna inte vänta på sig.

De blev raskt kallade till flera möten med överordnade, varav ett par hölls utan förvarning eller chans till förberedelse, där de fick veta att de skadat verksamheten genom sin artikel.

Kvinnoklinikens verksamhet drivs med skattepengar och alla som arbetar inom offentlig sjukvård måste tåla att kritiskt granskas. Det gäller såväl kliniskt verksam personal som personer som innehar ledarpositioner. Vi som skatte­betalare har rätt att veta hur skattepengarna används och i vilken mån vården bedrivs enligt principerna för vetenskap och beprövad erfarenhet.

När dessa två barnmorskor välformulerat uttryckte det som de tyckte saknades i debatten borde vi kunna vänta oss att bemötandet av kritiken ska hålla en lika hög nivå. Civilkurage är en viktig egenskap hos personer som arbetar inom vården. Det är grunden för att vi ska handla etiskt i olika svåra situationer som vi ställs inför.

Debattartikeln vittnar om ett sunt kritiskt tänkande som klinikledningen på ett av Sveriges universitetssjukhus borde måna om och välkomna.

Läs mer om