Vad är svenska värderingar?

Det har under senare tid flitigt diskuterats om det finns något som kan kallas ”svenska värderingar” eller inte. Frågan kan inte emellertid inte besvaras om man inte definierar vad man menar med begreppet.

Riksdagen. Fria val är en del av svenska värderingar, skriver Lennart Lundgren.

Riksdagen. Fria val är en del av svenska värderingar, skriver Lennart Lundgren.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Uppsala2017-01-23 06:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här är min definition till ”svenska värderingar”:

Värderingar av övergripande art, som ligger till grund för svenska lagar och samhällets uppbyggnad. Värderingarna behöver inte ha svenskt ursprung eller finnas enbart i Sverige – de kan vara hämtade ända från antikens Grekland, men har över tiden bakats ihop till en svensk värdegrund.

Det viktiga är att samhället i stort, och en majoritet av invånarna delar dessa värderingar. Värderingar skall inte förväxlas med åsikter utan skall ses som allmänna värdegrunder.

Några exempel på svenska värderingar kan vara: ­strävan efter jämlikhet, avsaknad av dödsstraff, tryck- och yttrandefrihet, åtskillnad mellan religion och polititisk ledning. Dessa värderingar finns i fler länder men har accepterats som svenska i denna kombination.

Det hela är mycket lätt att förstå, om man pekar ut länder som inte har dessa värderingar. Således är det alldeles självklart att det finns ”svenska värderingar”. Detta innebär inte att de har sitt ursprung i Sverige, eller att alla i Sverige delar dom.

Vill man få en övergripande bild över medborgarnas åsikter, kan man studera valresultaten vid politiska val. Fria, demokratiska val ingår nämligen i de svenska värderingarna.

Om man ser sig omkring i världen, är det oerhört tydligt att olika länder har olika värderingar. Värderingar som ofta ligger långt ifrån dom svenska.

Låt oss erkänna, vara stolta över och värna om våra svenska värderingar! Dom gör Sverige till ett bra land att bo och leva i.

Läs mer om