Sverige har fått kritik av FN:s kommitté för barnets rättigheter för att svenska barn och unga under 18 år fortfarande har låg kunskap om sina rättigheter och att det finns brister i möjligheter till inflytande.
I år svarade så pass många elever i Uppsala på enkäten att vi fick en egen kommunrapport. 60 procent av de tillfrågade har hört talas om barnkonventionen, men hela 24 procent har inte det. Resterande 16 procent vet inte om de har hört talas om det. Resultatet pekar på det faktum att barn och ungas kunskap om sina egna rättigheter är fortsatt låg.
Det räcker dessutom inte att bara berätta om barnkonventionen och barns rättigheter vid ett enstaka tillfälle, tvärtom är det något som ska efterföljas. En fråga i enkäten är därför: ”Har man på din skola under den här eller förra terminen berättat om barnkonventionen?” – 31 procent av Uppsalas elever vet inte om det har hänt, och 43 procent svarar nej. Tre fjärdedelar av Uppsalas barn och unga upplever med andra ord inte att barnkonventionen respekteras.
Kunskapen om barnkonventionen och barns rättigheter är onekligen låg i Uppsala. Det här är särskilt oroande eftersom hela 89 procent tycker att det är viktigt att de som bestämmer lyssnar på ungas åsikter. 61 procent anser dessutom att de har små eller inga möjligheter att framföra sina åsikter, och hela 26 procent vet inte – kanske för att det är svårt att veta hur en faktiskt kan påverka beslutsfattandet.
Barnkonventionen säger att barn har rätt att uttrycka sina åsikter och få möjligheter att höras, precis som alla individer. Barn och unga i Uppsala vill bli hörda. Rädda Barnen och Rädda Barnens Ungdomsförbund i Uppsala gör vårt bästa för att se till att barn och unga känner till sina rättigheter. Vad kommer Uppsalapolitikerna göra för att ta barn och ungas åsikter på allvar och skapa förutsättningar till inflytande?