Vi bör minska köttkonsumtionen

Uppsala2014-02-16 06:16
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Köttproduktion Jag tror inte att det är många som hävdar att alla borde sluta äta kött, men det är ett faktum att många forskare och andra anser att vi kraftigt borde minska vår köttkonsumtion. Att laktovegetarianer har problem med vad de skall göra av alla tjurkalvar som föds är också ett faktum.

Världen runt finns grönområden som inte lämpar sig för odling och de utnyttjas som betesmarker av nomadfolk och småbönder. Avkastningen från detta bete i form av kött och mjölkprodukter går dock sällan på export utan konsumeras lokalt.

Vad gäller vallodling som en klok del i varierad växtodling så är den berättigad för att vidmakthålla ett uthålligt jordbruk, och ger betesdjur ett varierat och naturligt uteliv. Animalier från denna verksamhet är sällan problematisk eftersom den är integrerad med övrigt jordbruk.

FN:s prognoser om att vi bör öka livsmedelsproduktionen för att undvika svältkatastrofer i framtiden betyder inte att vi måste öka köttproduktionen. Tvärtom. Det mesta kött som produceras i världen kommer från intensivuppfödning där djuren matas med sojabönor och spannmål som lika gärna skulle kunna ätas direkt av hungriga människor.

Det är ett välkänt faktum att intensivuppfödning av däggdjur och fåglar är ett slöseri med resurser samtidigt som det orsakar ett oberättigat lidande för djuren och oönskade utsläpp av växthusgaser. Därför bör vi minska köttkonsumtionen och huvudsakligen äta naturbeteskött.

Germund Sjövall
Knivsta

Läs mer om