Vi ropar på hjälp!

Vi behöver hjälp med att förbättra patientsäkerheten, vår arbetsmiljö samt förkorta vårdtiderna på akutmottagningen, skriver Ulla-Britt Tiger.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2014-04-24 12:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har arbetat som sjuksköterska sedan 1971, det vill säga i 43 år, både inom slutenvård, akutsjukvård, primärvård, sjukvårdsrådgivning 1177, och företagshälsovård och de senaste åren nu på akutmottagningen UAS.

Jag har tidigare alltid ­varit stolt över att vara sjuksköterska, men inte nu längre!

Akutmottagningen är mycket tungt belastad. Dels är inflödet av patienter stort och de patienter som behöver inläggning på vårdavdelning blir dagligen liggande kvar i många timmar på akutmottagningen på grund av brist på vårdplatser.

Ibland kan det bli cirka ett dygn liggande på en hård bår. Patienter som är kanske 80 år eller mer, dementa och oroliga med risk att falla från båren. Dessa patienter kräver mycket omvårdnad och ständig tillsyn, vilket vi har svårt att ge på akutmottagningen.

En sjuksköterska kan ha mer än 20 akut ­sjuka patienter att ansvara för. Många kräver omedelbart akut omhändertagande. Därför händer det alltför ofta att ”Agda 92 år” inte kan hjälpas till toaletten i tid, hon får kissa och bajsa i sängen. I bästa fall hinner vi hjälpa henne så hon inte behöver ligga ”för länge”.

Då är jag inte stolt över att vara sjuksköterska på akutmottagningen, men detta är en följd av så kallade besparingar inom sjukvården.

I arbetsmiljön på akutmottagningen får vi ofta känna att vi inte räcker till. Vi upplever en otillfredsställelse med det arbete vi utfört trots att vi tänjt oss över bristningsgränsen och arbetat effektivt under mycket hög stress. Omhändertagit akut sjuka patienter, kanske just hävt ett hjärtstillestånd, omhändertagit avskurna fingrar eller patient från en trafikolycka. Lugnat och tröstat oroliga och anhöriga, och mycket, mycket mer.

På grund av besparingsskäl fick utbildade akut­läkare vi tidigare haft ej vara kvar!

Nu har vi ofta läkare som är relativt oerfarna och kanske inte heller vill vara på akutmottagningen. Detta innebär ofta att patienter blir kvar i många onödiga timmar.

Akutmottagningen får böta om patienter är kvar mer än fyra timmar på akutmottagningen. Är det en besparing?

Vi behöver hjälp med att förbättra patientsäkerheten, vår arbetsmiljö samt förkorta vårdtiderna på akutmottagningen.

Det kan ske med:

1. Utbildade akutläkare stationerade på akutmottagningen.

2. Tillgängliga vårdplatser på sjukhuset.

3. En ”lilla akutmottagningen” intill akutmottagningen för lättare akut sjuka ­patienter.

4. Närmare till/snabbare RTG/CT/UL-lab.

5. Utöka grundbemanningen så vi kan förbättra ­patientsäkerheten.

6. Bemanningspool för att täcka sjukluckor med mera så akutmottagningen inte är underbemannad.

Då skulle jag, akutmottagningen och hela UAS nog bli stolta över att arbeta på ett av Sveriges största universitetssjukhus.

Läs mer om