Miljö Kära Uppsalapolitiker och UNT:s redaktion!

Under hösten 2018 började Jordens Vänner och Klimatstudenterna demonstrera och strejka för klimatet varje fredag kl 15–17 på Forumtorget. Skolelever och privatpersoner i olika åldrar har också slutit upp för att delta i aktionen. Vid ett tillfälle gjorde UNT ett reportage om detta, men tyvärr fick tidningsläsarna inget referat av det tal som studenten Nora Sverredal höll. Hon citerade devisen på Universitetshuset: Att tänka fritt är stort, men att tänka rätt är större. Och lade till: Att göra rätt måste vara ännu större!

Hon satte fingret på den fråga vi alla måste ställa oss i dag: Vad gör vi?

Det är ju många ord, ord och åter ord i klimatdebatten. Men handling?

Vi kan alla som individer bidra med något litet. Ja, kanske t o m göra något viktigt! Den återvunna julklappen var t ex en strålande idé! Som dessutom fungerade.

Nu i början på det nya året vidarebefordrar jag studentens fråga till alla er styrande och därmed ansvariga politiker i Uppsala: Vad gör ni?

Det är ändå ni som kan göra den stora skillnaden!

Kan ni politiker t ex se till att priserna på kollektivtrafiken sänks, så att den verkligen blir ett alternativ till bilen?

Många av oss äldre har inte balans och ork nog för att kunna ta oss fram på cykel. Tyvärr…

Kan vi be UNT följa era politiska beslut kontinuerligt och noggrant under året, med särskilt fokus på klimatfrågan?

Kan vi få en detaljredovisning av era klimatbeslut varje månad i UNT?

Önskar gärna svar från både er politiker och UNTs redaktion. Offentligt uttalade nyårslöften är ju svåra att svika...

SVAR: UNT fortsätter bevaka frågan

Klimatet är en viktig fråga för UNT och vi kommer att fortsätta bevaka den. Senare i vår kommer vi till exempel publicera en serie om lokalt klimatarbete.

I samband med det kommer vi naturligtvis ställa frågor till makthavare och politiker. Som lokalt mediehus ser vi det som en självklar del i bevakningen.

Matilda Andersson Catrin Pihl