Inför årsskiftet väntas EU anta en ny lag som ska minska elförbrukningen hos apparater som befinner sig i så kallat standby-, eller viloläge, det vill säga apparater som har stängts av med en fjärrkontroll och som då fortfarande drar ström.

Genom att tvinga företag att göra sina produkter mer energisnåla hoppas EU spara så mycket el att det motsvarar hälften av vad Sveriges kärnkraft ger varje år.
- Även en apparat som används lite förbrukar mycket energi om den är i standby hela tiden, säger Jan Lemming, som är Uppsala och Knivsta kommuns energirådgivare.
År 2005 fanns det enligt Europakommissionens uppgifter uppåt 3,5 miljarder installerade produkter med standby/off-läge. Svenska Energimyndigheten uppskattar i sin tur att 30-40 procent av all den energi som en apparat använder under sin livstid är just under standbyläget.
- För en konsument är det därför en mer långsiktig förtjänst att köpa en produkt som är elsnål även i viloläget, säger Jan Lemming.

Hur mycket ström en apparat drar i standby verkar dock inte vara en avgörande faktor när en vanlig konsument ska köpa nytt. På elektronikbutiken Allradio i centrala Uppsala berättar Göran Ström att kundernas intresse för energiförbrukningen ännu är lågt.
- Det har hänt att våra kunder frågar om de olika produkternas elförbrukning, men det är inte särskilt vanligt, berättar han.
Tobias Jakobsson är på jakt efter en ny platt-tv. Tillsammans med Fredrik Silvearv sitter han i en soffa mitt i butiken och kollar bilden på en stor skärm.
- Visst tänker jag på hur mycket energi en produkt drar, men jag tycker att det är viktigare att fokusera på att det tillverkas så mycket plast och engångsförpackningar i onödan. Vi lever i ett "slit och släng"-samhälle och borde definitivt fundera mer över vilka varor vi producerar och använder, säger Tobias Jakobsson.

Syster Karin från Alsike kloster besöker butiken för att åtgärda ett fel med en nyinköpt tv. När den köptes funderade hon inte specifikt över elförbrukningen.
- Men vi brukar alltid se till att stänga av tv:n när den inte används, berättar hon.
För Birger Karlsson, från Uppsala, är det dock viktigt att den nya tv som han är i färd med att köpa till sin husvagn är strömsnål. I första hand för att hålla elkostnaderna nere.
- Jag har börjat tänka allt mer på miljön och trycker alltid av tv-apparaten hemma ordentligt. Inför det här tv-inköpet frågade jag faktiskt om hur mycket el apparaten skulle dra.