Patrullen blir pigg av Pong

Man blir pigg av nykomlingen Pong, tycker Krog­patrullen, som njuter av en frÀsch buffé i mysig ­miljö.

Pong - en nykomling i ett nytt hus.

Pong - en nykomling i ett nytt hus.

Foto: Fotograf saknas!

Krogpatrull2018-02-09 14:00

Ett av de mer omtalade nytillskotten i stadens krogdjungel Àr asiatiska Pong, som sedan tidigare finns pÄ flera adresser i Stockholm. PÄ förhand lÄg en del av utmaningen i hur man skulle lyckas göra den stora lokalen i bottenvÄningen pÄ nybygget Eldaren invid Centralstationen inbjudande. Krogpatrullen kan bara gratulera: den voluminösa ytan Àr ypperligt planerad, helt enkelt överraskande mysig. Lokalen Àr fiffigt indelad i olika sektioner plus en bar och ett bufféomrÄde, men det kÀnns inte gyttrigt och den dÀmpade men varma ljussÀttningen Àr fint balanserad mot mer bjÀrta fÀrgstrÄk.

FrÄgar man efter à la carte-menyn kan man vÀl sÀga att Pong inte gör nÄgon större reklam för den. I stort sett allt finns pÄ buffén, lyder hÀlsningen, eller ska vi kalla det rekommendationen. Och nÀr Krogpatrullen har provat att bestÀlla in en pad thai som egenrÀtt har vi inte blivit övertygade. Styr stegen mot buffén, sÄledes.

För 228 kronor (248 pĂ„ helger) sĂ„ fĂ„r gĂ€sten full frihet att förlusta sig i allsköns asiatiska rĂ€tter. Emellertid ingĂ„r inte sashimi, som man fĂ„r betala extra för (40 kronor/100 gram). Men sushiutbudet Ă€r riktigt brett och bra med idel lĂ€ckra rullar och flera olika sorters fisk utöver den givna laxen. Även riset har olika grad av syrlighet, stort plus för det.

NÀsta anhalt Àr antingen de kalla förrÀtterna, thaisallader med biff/skaldjur och mycket chili och lime varav nÄgra Àr mer Àn skapligt heta, eller den förförande Ängande dim sum-avdelningen.

Vi rĂ€knar till sex olika sorters dumplings gjorda pĂ„ bĂ„de ris- och vetemjöl. Tjusningen mattas tyvĂ€rr en smula efter en genomsmakning: konsistensen Ă€r mycket fin – ruljangsen Ă€r god vilket borgar för att de inte ligger och segar till sig – men alla utom gyozan och yao zhu bao (med bland annat flĂ€sk och rĂ€kor) Ă€r pĂ„ tok för mesiga i smaken. Ansamlingen dippsĂ„ser krĂ€vs för att fĂ„ smakupplevelse, dĂ€r bland annat den tamarindsmaksatta Ă€r klart bra. I dim sum-delen av buffĂ©n gömmer sig ocksĂ„ en rolig överraskning: kycklingfötter. HĂ€r fĂ„r man smaker, fötterna Ă€r tillredda i en black bean-sĂ„s som har schyst sĂ€lta.

Det finns Àven en liten hörna med friterat dÀr long hao gao, friterade dim sum-rÀkor, Àr bÀsta valet.

HuvudrÀtterna kÀnns igen frÄn stans övriga asiatiska bufféer, vilket kÀnns lite trÄkigt. Om Àn snÀppet vassare i vissa fall. BiffrÀtten med basilika och bambuskott sticker ut med hÀrlig styrka. I övrigt finns en skaplig kyckling i röd curry och mer barnvÀnliga historier som kycklingspett med jordnötssÄs och flÀsk i sötsur sÄs.

Avslutningsvarven tar man vid mjukglassmaskinen dĂ€r man kan fylla en plastbĂ€gare med den Ă€dla krĂ€miga njutningen, plus olika strössel och – inte minst – en hygglig fruktbuffĂ©, Ă€ven om mĂ„nga sorter inte har sin bĂ€sta sĂ€song för tillfĂ€llet. Om man orkar, för det Ă€r lĂ€tt att ta nĂ„got varv för mycket pĂ„ Pongs buffĂ©. Och det Ă€r ju förstĂ„s ett bra betyg.

Totalbetyg: 14

Pong

Adress: Storgatan 27

Telefon: 018-102828

Hemsida: www.ponguppsala.se

Kök: Asiatiskt

Passar för: Alla. Vuxna kan svullna buffé i fred medan barnen hÀrjar i mjukglasstationen. Avskild kÀnsla trots stor öppen lokal, med andra ord lika bra för aw som för en date.

PrisnivĂ„: À la carte, förrĂ€tter 25–65, huvudrĂ€tter 145–168 kr, efterrĂ€tter 70–78 kr, sushipaket 115–225 kr, buffĂ© 228 kr (248 pĂ„ helger).

PrisvÀrt: O ja. Buffén Àr den frÀschaste i stan. Avslutningen med frukt och mjukglass övervinner de sista skeptikerna.

Övrigt: En del bord har diskret integrerade eluttag med USB-kontakter för den som vill jobba eller rĂ€ds för att sitta med en urladdad telefon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!