Krogrecension Det vattnades i munnen hos många när nyheten om en ny fiskkrog i Uppsala kom. Det är inte varje dag, och platsen var också en smula oväntad. Lokalen i sig ger ett enkelt men ganska trevligt och avslappnat intryck. Det är en strid ström människor som passerar genom Kvarnens nordliga ingång vilket gör att det finns gott om folk att titta på. Fiskkrogar passar av naturliga skäl bra i lite, om ordvitsen ursäktas, stimmigare miljö.

Varmrättsmenyn är föränderlig. Men bland förrätterna finns det en given klassiker som nog står säkert: toast Skagen. I Uppströms tappning är det en len och krämig historia som vi hemskt gärna återvänder till. En kuriositet i menyn, men en trevlig sådan, är picklade grönsaker med gin. Det är inte en regelrätt förrätt, men tilltaget uppskattas. In kommer helt enkelt en gin och tonic (med älgört) och en skål redigt picklad smålök och cornichons till oliver. En god tanke och gott tidsfördriv i väntan på kvällens huvudnummer.

Allra intressantast är nog varmrättsmenyn, som endast består av ett par rätter, men ändras veckovis. Borde borga för tillgång och kvalitet i fokus. En av de mer lyckade anrättningarna den senaste tiden är en stekt gösfilé med rotsellerimos, svamp och paprikasås toppat med svartkålschips. Moset är krämigt med en mild, behaglig rotsellerismak. Paprikasåsen lyfter rätten, och gör den inte lika tunglastad som en smörbaserad sås skulle göra. En liten hög edamamebönor känns dock malplacerade.

Ångad hälleflundra med fänkål, morot och blomkål i tomatbuljong med saffransaioli och potatis är också bra. Fisken kommer in i generösa och perfekt tillagade bitar. Tillbehören är milda, med en fin aioli som kontrast. Men det känns nästan väl enkelt och lite ”hemmamat” över morotsbitarna och potatisen.

Lite mer svajigt intryck har en del andra rätter gett. En torskrygg, emellertid fint tillagad, har serverats lite spartanskt med ett gäng brocollibuketter och stambitar, som skulle varit sotade, i en frisk vitvinssås och kokt potatis med skal. Lite chips på jordärtskocka ger inte så mycket mervärde till rätten.

En färserad sjötunga har inte heller nått hela vägen. Två ångade filéer modell mindre med en tunn fyllning mellan som inte bjuder på mycket hummersmak, liksom såsen. För 355 kronor kunde man vänta sig mer.

Efterrätterna är givetvis inte något som står i förgrunden, men en glassdessert med äpple- och kardemummasorbet är god och prisvärd. Chokladbrownien med ”chokladjord”, hallonsorbet och bär är en schyst efterrätt, snygg på tallriken. Brownien är rejält chokladtung och sorbeten alldeles lagom frisk.

Uppströms försöker hitta en egen nisch i form av en lite enklare fiskrestaurang, utan dignande skaldjursplatåer och representationsstämning. Ett gott initiativ. Prisnivån känns ändå en smula hög, även om utförandet i stora drag håller god klass. Lite mer finess kan man ändå önska utan att det skulle bli alltför krusidulligt, och ett klokt drag skulle nog ändå vara att ha en ”basrätt” som kunde hållas ned lite i prisnivå.

Trevligt har man ändå på Uppströms. Det är också en liten krog, och så småningom finner de kanske sin optimala form.