130-Ă„rsfirande med stigande kurva

UNT jubilerar. Upplagan ökar och nu siktar tidningen framÄt. "Levande orter behöver nÀrvarande medier", skriver chefredaktör Kalle Sandhammar.

130 Ă„r av lokala nyheter.

130 Ă„r av lokala nyheter.

Foto: UNT Arkiv

Krönika2020-12-02 06:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I december för precis 130 Ă„r sedan utkom det första numret av Upsala Nya Tidning. Syftet dĂ„ var att göra trovĂ€rdig lokal journalistik och kĂ€mpa för demokratiska vĂ€rden, inte minst den allmĂ€nna röstrĂ€tten. ÅsiktsmĂ€ssigt var tidningen ett liberalt alternativ till vĂ€nster om de konservativa organ som dĂ„ fanns i staden. SjĂ€lvsĂ€kert slogs UNT:s berĂ€ttigande fast i första numret den 3 december 1890. ”
icke ens meningsmotstĂ„ndare torde kunna bestrida, att den har en plats att fylla, ehuru den fjĂ€rde i raden af denna stads tidningar.” 

Sedan dess har mycket i samhÀllet förÀndrats. Inte minst i medielandskapet. I UNT:s numera digitaliserade arkiv kan man följa det moderna samhÀllets framvÀxt, dag för dag, Är för Är. NÀr det första exemplaret av UNT lÀmnade tryckpressen rÄdde ett stort underskott pÄ information, vilket speglas av rapporter om bÄde högt och lÄgt i de mycket texttÀta första utgÄvorna.

NĂ€r tidningen 1901 övergick till morgonutgivning ökade publiceringstakten till sex dagar i veckan. DĂ„ fanns drygt 20 000 invĂ„nare i Uppsala. Idag breder Uppsala ut sig över slĂ€tten och UNT Ă€r en av Sveriges största regionala tidningar, vid sidan av storstadstidningarna. Papperstidningen kommer ut sju dagar i veckan och publiceringen i digitala kanaler sker alla tider pĂ„ dygnet. Ett vĂ€xande antal lĂ€sare tar del av sina nyheter via mobiltelefonen. UNT:s grundare hade med all sĂ€kerhet varit förundrade om de levt idag.

Det mesta Ă€ndras, men UNT:s grunduppdrag Ă€r fortfarande detsamma. En oberoende lokal journalistik som man kan lita pĂ„. En marknadsföringskanal som hjĂ€lper det lokala nĂ€ringslivet att lyckas. En liberal ledarsida. 

Med hjÀlp av journalistiken vill vi vara med och skapa ett demokratiskt och hÄllbart samhÀlle. Med det fria ordet i centrum. DÀr vi för allas bÀsta stÀller krav pÄ myndigheter och makthavare, granskar folkvalda politiker och företagare, informerar medborgarna genom daglig bevakning. Vi berÀttar om det som sker i vÄr samtid och hjÀlper lÀsarna att göra upplysta val i vardagen. Förhoppningsvis kan journalistiken inspirera till ett bÀttre liv.

UNT Àr numera stiftelseÀgt, och saknar alla externa vinstintressen. Alla medel gÄr tillbaka till den lokala journalistiken. Levande orter behöver nÀrvarande medier. Som prenumerant och/eller annonskund Àr man med och bidrar till att göra detta möjligt.

FĂ„ verksamheter i samhĂ€llet har varit med i 130 Ă„r. UNT:s historia skĂ€nker förstĂ„s en viss trovĂ€rdighet Ă„t ambitionen att lĂ„ngsiktigt bidra till att Uppsala och Uppsala lĂ€n blir den bĂ€sta platsen att leva och verka pĂ„. Men framför allt siktar vi mot framtiden. 

Behovet av en trovĂ€rdig nyhetsförmedling Ă€r större Ă€n nĂ„gonsin, vilket inte minst syns i dessa tider av vĂ€rldsomspĂ€nnande pandemi. Fakta och Ă„sikter blandas, utan att man som mottagare alltid kan avgöra vilket som Ă€r vad. Det underskott pĂ„ information som fanns före internets genomslag har vĂ€nts till ett veritabelt överskott. Information och desinformation sköljer över oss pĂ„ sociala medier. 
Idag behövs urval och kÀllkritik mer Àn nÄgonsin. HÀr har etablerade och trovÀrdiga medier en viktig roll. Det Àr ett ansvar som vi tÀnker fortsÀtta att ta.

UNT firar jubileum med stigande upplaga, största tack till dig som lĂ€ser! Nu ser vi framĂ„t. 
Lokala nyheter idag, för ett bÀttre samhÀlle imorgon!