Godtycklig åldersgräns kan göra fler sjuka

Folkhälsomyndigheten säger uttryckligen att de satt åldersgränsen för Astravaccinet till 65 år eftersom den gränsen är lätt att komma ihåg. Men det är en bedömning som riskerar att göra fler allvarligt sjuka.

Johan Heimer. Montage.

Johan Heimer. Montage.

Foto: UNT arkiv/TT

Krönika2021-04-22 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Analys

Många säger att de är oroliga för de biverkningar som rapporterats av Astravaccinet. Alla allvarligast är en kombination av blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar.

I ljuset av den oron kan en försening av vaccinprogrammet på några veckor låta som ett litet problem. Två veckor är den tid som Region Uppsala räknar med att vaccineringen försenas för varje åldersgrupp på grund av åldersgränsen för Astravaccinet. Men också en så liten försening kan kosta både liv och lidande.

En analys av riskerna som gjorts av universitetet i Cambridge visar att sannolikheten att hamna i intensivvården med covid är många gånger högre än den att drabbas av den allvarliga, men ovanliga biverkan, av Astravaccinet under en period av två veckor. Det gäller även vid en smittspridning som ligger långt under nivån i Uppsala just nu, och så långt ner i åldrarna som till 40 år.

Mot bakgrund av det blir Folkhälsomyndighetens motivering till åldersgränsen 65 år lite märklig: Att det är en åldersgräns som används i andra sammanhang och att den är lätt att komma ihåg.

Riskvärdering kan vara svårt. Och det kan också vara svårt att kommunicera hur man resonerat. De få fall som drabbats kan ses som ett konkret resultat av vacinationsprogrammet. Hur många människor som med hjälp av samma vaccin sluppit att läggas i respirator med covid-19 blir mer diffust, även om de är många fler.