En ny symbol över Uppsala

Matilda Nilsson, krönikör i Bostadsguiden.

Matilda Nilsson, krönikör i Bostadsguiden.

Foto: Pär Fredin

Krönika2016-08-19 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Har du sett Uppsalas nyaste konstverk? En betongkropp i sex våningar. Mycket svår att missa om du till exempel åker Fyrislundsgatan mot Gränby centrum. Titta ut mot citysidan av vägen nästa gång du kör i trakterna så ser du den direkt.

Det är en ny symbol över Uppsala. Inte pampig och rundad som Slottet. Inte snirklig och anrik som Carolina Rediviva. Inte sned och krokig som hustaken i Pelle Svanslös lekpark. Utan rak, kantig och grå. Ett av alla ofärdiga hus som nu växer upp i staden. Utan fönsterglas, utan dörrar. Ett trapphus, en början på något nytt.

Det går att se genom husets kanske blivande fönster. Inramad så blir utsikten ny, en framtidsvy. En bild av en moderniserad stad. En bild av ett Uppsala som tycks söka en ny identitet, långt borta från den gamla och traditionsbundna.

I Gränby har konstnärer fått filosofera över stadens nya framväxande områden. Över det som komma skall och det som kanske inte längre är beständigt. Men ingen av dem har lika väl som det ofärdiga hustornet fångat essensen i vår föränderliga stad.

Den senaste tiden har ett annat konstverk i Uppsala väckt debatt och ilskna reaktioner. På Uppsalas paradgata har en markvärmecentral färglagts med ett DDR-motiv. Nu har uppförandet av verket Väggmålning, Berlin till och med blivit överklagat.

Till skillnad mot konsten på paradgatan kommer inte den ofärdiga huskroppen att kritiseras på UNT:s insändarsidor. I alla fall inte ur konstperspektiv. Ändå förmedlar trapphuset en bild av en mer utslätad stad. Ett Uppsala utan snirklor och rundade torn. Med raka tak och utan skorstenar. En ny bild av Uppsala som många kanske inte känner igen.

Allt som byggs i dag är inte vackert. Många nya byggnationer är enformiga, hus och väggar saknar något unikt. Det har också politikerna upptäckt. I UNT 31 juli lovar byggnadsnämndens ordförande Erik Pelling (s) att staden ska ställa större krav på mer varierad arkitektur på kommande byggnationer. Det är på tiden. En stad där allt ser likadant ut är en trist stad, som en grå betongklump innanför ett byggnadsstängsel.

Det höga gråa tornet är inte klart. Det ska kläs med boytor för äldre och förskoleavdelningar för barn. Några stödboenden för unga planeras i entréplanet. Flera generationer kommer samsas i byggnaden. Ytterväggarna ska bli i trä. Ritningarna av huset visar en ribbad byggnad. Huset beskrivs som variationsrikt, men taksilhuetten är rak. Genom hålen i trapphuset går det kanske att skymta Uppsalas framtid. Frågan är bara hur den ser ut?

Krönika

Matilda Nilsson