Hur många bakslag klarar de?

Krönika2016-05-27 09:02
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En ny runda i den långdragna kampen om Uppsala Airports civilflygsatsning på Ärna är till ända. Kommunens rödgröna majoritet säger nej till bygglov och det tycks ha fått bolaget att dra tillbaka sin ansökan. Men den som ropat hurra har nog varit för tidigt ute. Reträtten är bara taktisk och den Londonbaserade huvudägaren, Faros, med norrmannen Frode Skulbru i vd-stolen bidar sin tid. Bolagets partner - försvarsmakten - har en miljöprocess på gång hos länsstyrelsen och Skulbru tänker komma igen med en ny ansökan när den är godkänd och klar.

Turerna har varit många sedan 2004 då det första pressmeddelandet om flygplanerna damp ned på UNT:s redaktion. Vissa Uppsalabor drömde om att ta cykeln till Ärna och vidare mot fjärran destinationer. Några såg chansen till jobb - flygplatsen ska ju skapa 600 nya arbetstillfällen. Andra fasade för ökat buller och utsläpp av växthusgaser, mer trafik och hot mot grundvattnet.

För den som inte hängt med i processen blir den nästan obegriplig. Närboende och motståndsgrupper har överklagat varje beslut som kunnat överklagas och politikerna är oense. De rödgröna säger nej till flyget. Alla allianspartier utom centern säger ja om verksamheten uppfyller miljötillstånden.

När länsstyrelsen har gett grönt ljus, har mark och miljödomstolen givit rött. Högsta förvaltningsdomstolen har ändrat rött till grönt efter inrådan från dåvarande alliansregeringen. Fritt fram för flyget, tänkte många.

Väl tillbaka i kommunen slog de rödgröna om till rött igen då de lovade att stoppa flygplatsen med alla medel om de fick makten. Alliansen med plan- och byggnadsnämndens ordförande Liv Hahne (M) i spetsen försökte kuppa igenom ett bygglov för terminalbygganden när de förlorat valet - grönt ljus igen? Nej. När beslutet överklagades blev det rött både hos länsstyrelsen och i mark och miljödomstolen - hanteringen följde inte reglementet.

Vad som händer härnäst är inte lätt att veta. Erik Pelling fortsätter att signalera rött. Han tycker att hela iden med civilflyg är dålig och hoppas att det här ska vara sista ronden i historien. Får Uppsala Airport miljötillstånd så måste bolaget begära en detaljplaneändring och den är lågt prioriterad eftersom det finns rader av viktigare byggprojekt som går före, enligt Pelling.

Risken är att Uppsala Airport hamnar längst ned i högen av ansökningar och blir kvar där.

Frågan är hur många bakslag bolaget klarar?

Kanske är chansen störst att försöka övervintra och hoppas på ett regimskifte i valet 2018. I så fall skulle Uppsala kunna ha en flygplats för lågpristrafik en bit in på 2020-talet, om alliansen fortfarande vill och alla möjligheter att överklaga är uttömda förstås.

Läs mer om