Många myggor och få kameler fastnar i covid-näten

Mellandagarnas diskussion kom att handla om huruvida man som minister kan gå och handla eller inte. Få frågar sig varför smittan fortsätter spridas, trots striktare rekommendationer.

Johan Heimer konstaterar att coviddiskussionen är som att sila mygg och svälja kameler.

Johan Heimer konstaterar att coviddiskussionen är som att sila mygg och svälja kameler.

Foto: TT

Krönika2021-01-03 16:44
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När ett antal ministrar blivit påkomna med fingrarna i köpgalleriornas syltburkar kan man säga att de har fallit på eget grepp. Hyckleri och dubbelmoral? Javisst. Risk för att de bidragit till ökad smittspridning i gallerian? Knappast.

I takt med att läget i sjukvården i många regioner gått från tungt till bekymmersamt har politiker på alla nivåer haft ett allt större behov av att visa handlingskraft.

När den senaste skärpningen av rekommendationerna kom stod det klart att de inte riktades mot miljöer där smittrisken är störst. Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, konstaterade att det inte går att komma åt de privata sammanhang där smittan sprids mest, och att man därför får ta till de åtgärder man kan.

Rekommendationerna har också handlat mer om att inskärpa allvaret i situationen, än att det är det mest effektiva sättet att minska smittan. Många pratar då mer om hur många människor som får vara på samma plats, och var, inte om hur stor smittrisken är i olika situationer och miljöer.

Det är som att sila mygg och svälja kameler.

undefined
Stefan Löfven har fått kritik för sin shoppingtur i julhandeln.

Ibland blir det närmast absurt. Uppsala har likt flera andra kommuner stängt allmänhetens åkning på isbanorna. Något belägg för att det påverkar smittspridningen finns inte, tvärtom. Fysisk aktivitet bidrar till att vi håller oss friska. Risken att smittas minskar också avsevärt utomhus. Vid tidigare covidutbrott i ishockeylag konstaterade man ingen smitta alls mellan lagen, bara inom lagen. Inte ens i en närkampssport som ishockey sker alltså smittspridning ute på isen.

Inte heller en minskad rörlighet i samhället tycks ha så stor effekt på smittspridningen som man hoppas.

Data som Folkhälsomyndigheten presenterat visar att människorna faktiskt har ändrat sitt beteende på många av de områden som rekommendationerna riktats mot: Antalet besökare i köpcentrum och gallerior har minskat kraftigt liksom resenärerna i kollektivtrafiken. Problemet är att smittspridningen fortsätter i oförminskad takt i stora delar av landet.

Risken är att när allt fokus hamnar på att stänga ner offentliga miljöer kommer också människornas ansträngningar att riktas dit. Om slutresultatet visat sig bli att man hållit stora avstånd till andra i matbutikens kassakö innan man går hem och kramar vännerna på middagsbjudningen väntar dystra utsikter i covidvården.