Restriktionerna kan lätta i maj

Rapporteringen kring pandemiläget kan synas dyster. Men prognoserna över vaccinationerna inger hopp.

UNT:s reporter Johan Heimer.

UNT:s reporter Johan Heimer.

Foto: Stefan Hörberg/Rithuset AB

Krönika2021-04-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Frustrationen över den långsamma vaccinationstakten har varit stor hos många. "Varför kan det landet/regionen ha kommit så mycket längre?" är en vanlig fråga. Och aldrig har väl armbågarna slipats så vassa som när det gäller att se till att man själv eller ens närmaste får vaccin före alla andra.

Bristen på vaccin är dock global. När ett land vaccinerar 50-åringar innebär det att de över 75 i en annan del av världen blir utan.

När vaccinleveranserna nu börjar öka kommer man förmodligen inom några veckor eller någon månad att se tydliga effekter på pandemins härjningar i samhället. Redan ett par veckor efter den första vaccindosen får den som vaccinerats ett gott skydd mot att bli allvarligt sjuk. En studie från Storbritannien anger det skyddet till mellan 80 och 85 procent några veckor efter en dos av både Astras och Pfizers vaccin.

I början av maj kan alla över 60 i Uppsala län ha fått sin första vaccindos. I skiftet maj–juni kan alla över 45 ha erbjudits vaccin, under förutsättning att det inte blir nya förseningar av leveranserna.

Det kommer i sin tur att ge tydliga effekter på sjukhusinläggningar och antalet dödsfall i pandemin, där ålder fortfarande är den viktigaste riskfaktorn. Så även om en titt på siffrorna över smittspridningen just nu är dyster läsning är hoppet inte långt borta.

Trycket på sjukvården och risken att dö av covid-19 är ytterst de faktorer som är orsaken till restriktionerna i samhället. När covid inte ger allvarligare symtom än en vanlig förkylning är det inget som motiverar en nedstängning av samhällen.

Pratar man med smittskyddet vill de dock skynda långsamt med att lätta på restriktionerna. Förmodligen kommer det att bli en gradvis återgång till det normala. Men den resan kan börja i maj.

Det finns dock skäl att kasta in några brasklappar. Det är än så länge osäkert hur bra vaccinet biter på muterade varianter av viruset. Preliminära resultat indikerar att även med det brittiska viruset ger vaccinet skydd mot svår covid. För den sydafrikanska virusvarianten finns ännu inga studier av det.

Det har också kommit uppgifter om att fler yngre blir allvarligt sjuka nu. Underlaget för att uttala sig säkert om de nya virusvarianterna ökar risken att bli svårt sjuk är dock fortfarande litet. Nationella siffror att det snarare är antalet äldre som har minskat än att antalet yngre har ökat bland dem som vårdas i intensivvård. Det ger i sin tur automatiskt en lägre medelålder på dem som vårdas.

Fotnot: Jämfört med en tidigare version av artikeln har formuleringen om hur bra vaccinet biter mot muterat virus förtydligats.