I midsommartid vill många ta fram grillen. Men är det en bra idé? Den frågan har vårt värdpar för midsommarafton ställt sig många gånger.
De har upplevt flera midsommarfiranden med eldincidenter. Ett år välte grillen, ett annat föll det kol på marken. Det hände alltid något. Det gällde att snabbt vara där med vatten och släcka. Det har alltid gått bra, men tänk om.
Förra året var värdparet väl förberedda. Vi struntade i grillningen på kvällen. Ingen eld, inga tillbud.
Men det räckte inte.
Kanske var det inget bra beslut att ställa fram värmeljus på långbordet? (Alltså med tanke på värdparets midsommarförbannelse.) Det tog inte många minuter innan hushållsrullen av vinden vecklades ut någon decimeter och en pappersbit fick fatt i en låga. Vi stampade på de stora pyrande pappersflagorna på verandagolvet. Det gick bra. Vi hann släcka.
Huset i södra Uppsala står kvar. Inte ens en sotfläck på brädorna. Och tur är väl det. De hade köpt sitt drömställe bara ett år tidigare.
Tidigare i min journalistkarriär, i rollen som lokalreporter, har jag sett många bränder. Minns speciellt det äldre paret på landsbygden som skulle elda en lövhög. Vinden vände och plötsligt var lågorna på deras husknut. Brandkåren lyckades rädda kåken. Den blev bara lite svedd på hörnet. Men himmel vad de två skämdes när lokaltidningen frågade om hur elden uppkommit. Det var inget bra väder för lövbränning, det visste de ju.
Sedan kan man förstås ha otur också. Kommer ihåg bonden vars lada blev träffad av blixten. När jag kom dit stod den i fulla lågor och brandkåren gjorde inget för att släcka. Brandmännen fokuserade på att rädda intilliggande byggnader.
Bonden var ändå lättad. Det fanns inga djur i ladan och inga människor hade kommit till skada. Klart att han var lite ledsen över att ha förlorat de exklusiva veteranbilarna, som stod i uthuset, i lågorna. Men det var lyckligtvis bara saker.
I storbranden i Västmanland 2014 omkom en person. Troligen startade elden av en gnista från en skogsmaskin. En gnista är inte mer än en partikel som glöder, men när eld tar fart i markerna kan det gå riktigt fort.
Det behövs bara lite vind för att gräsbranden ska sprida sig.
"Äntligen grillsäsong", skriver Uppsala kommun på sin Facebook-sida och publicerar Uppsala brandförsvars film "Grilla säkert". Lite opedagogiskt att använda ordet "grillsäsong" kan tyckas. Det är snustorrt i markerna och råder eldningsförbud i hela Uppsala län.
I filmen vill Uppsala brandförsvar informera om hur du kan elda säkert. Likt midsommarvärdparet kan jag tycka att det är bättre att inte elda alls.