Bygga bo för bin

Matilda Nilsson, krönikör i Bostadsguiden.

Matilda Nilsson, krönikör i Bostadsguiden.

Foto: Pär Fredin

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2017-05-25 19:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Då och då väcks idén. Varför inte bygga själv? Göra ett eget hus utifrån våra behov. Exakt format som vi vill. Finns många intressanta aktörer på marknaden. Trähus, stenhus, hus som andas, hem att må bra i. Annonserna lockar och lovar. Senaste tekniken. Ekologiskt och energisnålt.

Det verkar så enkelt. Bara skaffa en tomt. Tuta och kör! Men jag dagdrömmer mest, gör inte slag i saken. Frågan är om jag är av rätta virket. Klarar jag verkligen att bygga bo?

Kanske borde jag börja smått i stället. Riktigt smått. Varför inte haka på den minsta bobyggartrenden? Runt om i landet småbyggs det just nu. Hus för de allra minsta, små bidrag mot bostadabristen. Det är entusiaster som försöker hjälpa pollinerare att hitta hem. I takt med att ängsmarkerna försvinner behöver små nyttodjur allt mer stöd för att klara livhanken.

Att bygga ett bibo verkar onekligen lätt. Bland andra Museum Biotopia och Naturskyddsföreningen lär ut hur. Du behöver ett knippe bamburör, buntband eller tråd och en solig vägg. Bambupinnarna ska inte vara för korta. Lägg dem i en bunt, gröp eventuellt ur ändarna och knyt eller dra ihop rören. Häng upp på solig plats. Sedan är det bara att invänta att ditt eget ensamboende bi flyttar in.

Här undrar nog många som jag, vill man verkligen locka bin till sin egen tomt? Jo, de här flygarna är fredliga och framför allt flitiga. De mättar sina ägg och larver med pollen och ger liv åt bär och frukter i trädgården. Det kan bli som ett eget litet husbi, likt Surre i Bamse. Eller så flyttar någon annan stekel in. Men det behöver inte vara farligt?

På vintern övervintrar småbina som puppor i bamburöret. När de flugit vidare är det dags att ersätta de använda rören. Annars kan boet drabbas av skadedjur. And that's it, folks. Det är ungefär allt du behöver veta för att bygga (bi-)bo. Det borde väl till och med jag klara?

Men man kan höja nivån också. Bihotell och bibatterier kan vara större byggen med tegelstenar, kottar och bamburör med mera. Här kan flera nyttodjur samsas. På nätet finns bilder av den ena mer fantastiska skapelsen efter den andra. Kanske ska jag tänka lite större? Nej, vi börjar i det lilla. Så kanske det blir någonting i alla fall.

Annars kan man förstås köpa färdigt i stället. Precis som med vanliga hus finns det flera sorters biholkar på marknaden. Den late behöver inte ens bygga sitt eget insektsbo.

Krönika