Jag är en lycklig konsument

Kjell Sjöberg är lokalredaktör i Norduppland som trivs med livet som sportkonsument.

Foto:

Kjells tisdag2019-03-26 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Efter att tidigare varit idrottsledare under många år med fem, sex uppbokade dagar och kvällar per vecka så är det nu ganska blankt i kalendern. Den förändrade tillvaron har öppnat nya världar och möjligheten att hinna med sådant man inte hann med tidigare. För ett par veckor sedan besökte vi dottern i Lund. Då hann vi med en tur till Köpenhamn och ett besök på det fantastiska museet Glyptoteket liksom att kolla in omvandlingen av industriområdet Köttbyen. Någon saknad känner jag inte, däremot finns sportintresset kvar, men i dag är jag bara en konsument och följer handboll, rugby, skidor och sonens fotbollsspelande med viss intensitet. Kort och gott – allt har sin tid.

Dagens rätt och dagens tips

Stekt inlagd strömming

4 personer. Blanda 1dl ättika, 2dl socker, 3dlvatten, lite kryddpeppar, 1 rödlök och 1tsk salt i en kastrull och koka upp. Gör en kryddsmörsblandning med smör, persilja och dill. Tag cirka 600 gram urbenad strömning. Lägg strömningarna två och två med lite kryddsmör emellan. Gör en ströbrödsblandning med mjöl, salt och peppar som du vänder strömningarna i. Stek sedan strömmingen på båda sidor. Lägg sedan strömmingen i en glasskål med lock och häll över ättikslagen. Låt strömmingarna stå över natten innan du äter dem. Servera den på hårt bröd tillsammans med en trevlig dryck.

Stadsvandring. På Uppsala Arkivcentrum bjuds det på en lite annorlunda stadsvandring i form av en föreläsning till bilder från svunna tider i Uppsala. 18.00. Uppsala Arkivcentrum.

Skogsbruk. Naturskyddsföreningen bjuder på ett föredrag av Leif Östling om hur skog kan ge avkastning utan avverkning.

Kollaboratoriet. 18.30.

Film. I dokumentärfilmen ”Cold Case Hammarskjöld” får man följa två forskare när de försöker ta reda på vad som orsakade kraschen där Dag Hammarskjöld omkom. 15.30. Fyrisbiografen.

Fler tips på: unt.se/guiden

Läs mer om