Jag ska väl inte kalla det ett behov - men de är ett mycket trevligt tillbehör på frukostbordet. Det jag menar är hjortronen och hjortronsylten. De senaste somrarna har det blivit ett antal kilon hjortron samt färdigkokad sylt med hem från sommarstället i södra Medelpad. Förra helgens besök i Medelpad blev en trevlig vistelse med undantag för den fasansfulla upptäckten - det finns i stort sett inga mogna hjortron. Vid samma tidpunkt förra året fanns det hur mycket färdiga bär som helst. Kanske är det kylan som spelat in, så nu hoppas jag på värme och lite nederbörd så att de kart som trots allt finns mognar på sig. En del kanske tycker det här är välfärdsgnäll - så kanske det är, men jag gillar mina hjortron och dessutom innehåller de C-vitaminer.
Med värme och regn kommer hjortron
Foto:
Hjortronsylt
Rensa och skölj ett kilo hjortron. Håll bären i en stor gryta och blanda med mellan 300 och 400 gram syltsocker (vanligt socker går också bra). Låt stå i drygt en timme så att bären hinner safta av sig.
Värm därefter blandningen i cirka 15 minuter på svag värme. Låt därefter sylten svalna och häll därefter upp den i lagom stora glasburkar.
1 Vikingar. Nu finns möjligheten att få veta hur Gamla Uppsala kan ha sett ut under Vendeltiden. 14.00. Gamla Uppsala museum, Uppsala.
2 Rysshärjningarna. Föredrag om rysshärjningarna för 300 år sedan av Sten Georg Alsnes samt visning av filmen "Ryssen kommer". 18.00. Biblioteket i Skutskär.
3 Historia. Herrgården i Lövstabruk visas upp. Bland annat får besökarna möjligheten att ta del familjen de Geers släkthistoria. 13.00. Lövstabruks herrgård.