När jag skriver det här sitter jag i Hamburg och läser en vetenskapsartikel av Jörg Zittlau, i dagstidningen Die Welt. Den handlar om ett pilotprojekt i Storbritannien. Den brittiska regeringen ska utföra en andnings- och avspänningsutbildning under två år på 370 olika skolor i landet. Målet är att få ungdomar att bli mer medvetna om hur de ska kunna vara mer aktsamma om sig och sitt psyke med hjälp av ”okonventionella metoder”, som att andas. Den psykiska ohälsan bland unga har ökat lavinartat, enligt artikelförfattaren, som även kort beskriver en 365-metod. Den går ut på att tre gånger om dagen, sex gånger per minut, i sammanlagt fem minuter andas djupt in och ut, 365 dagar om året. Värt att prova, tänker jag.
Okonventionell metod?
Maria Larsdotter är familjeredaktör och gillar att ha tid att andas.
Foto:
Zucchini med pesto och pasta
4 portioner. 3 zucchinier, ca 900 g, 2 msk pinjenötter, 2 msk näringsjäst, 1 vitlöksklyfta, riven, ½ kruka färsk basilika, 2 msk olivolja, ½ tsk chiliflakes, salt, svartpeppar, pasta för 4 personer. Skär den ena zucchinin i bitar och låt sjuda i lättsaltat vatten i 5 minuter så att den mjuknar. Skölj i kallt vatten och låt rinna av. Häll ner zucchini, pinjenötter, näringsjäst, vitlök, basilika, olivolja, chiliflakes, salt och peppar i en blender och mixa till en hyfsat slät sås. Du kan självklart göra det här med en matberedare eller stavmixer. Dela den andra zucchinin på längden och skiva sedan i tunna halvmånar. Stek i generöst med olivolja tills zucchinin får fint med färg. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda pastan med stekt zucchini och zucchinipesto. Servera på direkten.
Källa: Tidningen Vego
Föredrag. Lena Hammarberg berättar om Sveriges första kvinnliga läkare Karolina Widerström och hennes kamp för sexualupplysning. Kl 13.30 på Medicinhistoriska museet.
Fågelholkverkstad. Biotopia kl 11. Förboka.
Konstworkshop. Ålder: 7–15 år med konstnären Gijs Weijer. På allaktivitetshuset, Allis, kl 11–13.