En bra sak med EU

Marie Westerlund är journalist och resenär

Foto: Fotograf saknas!

Maries måndag2019-05-20 04:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har, när jag tänker efter, oerhört mycket erfarenhet av EU. Det här med passfrihet är till exempel lite överreklamerat. I alla fall när man reser per båt. Det är mycket enklare för resenären om man flyger eller kör bil och passerar gränser.

Man behöver vifta med pass vid många av EU:s vattengränser. Somliga länder låtsas som att de inte alls hört talas om det där med öppna inre gränser. Medan andra helst slipper veta om man är där eller inte.

EU har i alla fall gjort det många gånger lättare och rent av möjligt att resa runt och få uppleva de olika medlemsländerna på nära håll. Det tycker jag är en oerhört bra grej med EU. Men nog finns det anledning att säga ifrån om vad man tycker om andra, mindre fantastiska följder. Så det är bara att välja.

Dagens rätt och dagens tips

Fisk med rostad potatis

4 portioner torskrygg (eller alaska pollok), 900 g fast potatis, 1/2 dl tapenade soltorkade tomater, 2 dl creme fraiche franska örter, 65 g medelhavsmix.

Tina fisken. Sätt ugnen på 225 grader och sätt in en plåt. Skiva potatisen och blanda med timjan, salt och peppar. Häll ut på den förvärmda plåten och rosta mitt i ugnen först ca 15 minuter. Bred tapenaden på fisken och salta. Lägg fisken på potatisplåten och stek ytterligare ca 10–12 min. Servera med potatis, creme fraîche och sallad. Tack Ica för receptet.

Föredrag. Ställ dina frågor om EU till Uppsalas politiker. SIU, Skolgatan 18, klockan 17.30.

Föredrag. Kungamakt, upplysning och demokrati i Edinburgh, ”Athens of the North”. Universitetslektor Henrik Widmark berättar. Humanistiska teatern, Engelska parken.

Gratulera. I dag har Carola namnsdag. Baka nåt gott, öppna nåt bubbligt, säg "Grattis" till den Carola som står dig närmast!

Fler tips på unt.se/guiden

Läs mer om